banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti i ove godine povodom Noći muzeja 31. siječnja pripremili su bogat i zanimljiv program koji će započeti u 18 sati i trajati do 1 sat iza ponoći. Stoga nikako ne propustite ovogodišnju Noć muzeja u Pakracu.

Pakrački gradski muzej gdje će prvih deset godina postojanja i rada proslaviti prigodnom izložbom koja će biti otvorena u 18 sati. Na programu je i prezentacija redizajniranog portala DigiPakrac, gdje su digitalizirani i prezentirani najvažniji i najzanimljiviji materijali vezani uz zavičajnu pakračku povijest, a koji ove godine navršava pet godina od njegovog osnutka. Uz to, ove godine obilježava se i 200. godišnjica rođenja grofa Julija Jankovića, političara i vlasnika pakračkog vlastelinstva rođenog upravo u Pakracu, stoga će se program posvetiti i ovoj za pakračku povijest važnoj obljetnici. Za najmlađe posjetitelje bit će organizirane zabavne radionice,  neće nedostajati niti dobre glazbe, a najavljena je i radionica izrade pakračke čokolade.

Muzej vojne i ratne povijesti pripremio je bogat program koji će se odvijati na dvije lokacije čije je službeno otvorenje u 18,30 sati.  U samom muzeju bit će otvoren stalni postav dok će se  u gradskoj vijećnici kurije Janković održati velika prezentacija vezana za ratno zrakoplovstvo. Između ostalog, moći će se vidjeti dvije izložbe fotografija, prezentacija zrakoplovne opreme koju će prezentirati Udruga za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine, a Muzej vojne i ratne povijesti predstavit će svoju arhivu vezano za zrakoplovstvo sa nekoliko stotina knjiga, časopisa, dokumenata i fotografija. Klub za plastično maketarstvo MAKOS iz Osijeka predstavit će se sa svojim maketama zrakoplova i na licu mjesta prikazati neke od tehnika sastavljanja. Marko Malnar iz Prezida predstavit će se s možda najvećom kolekcijom oznaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Hrvatskoj, HGSS stanica Požega prikazat će rad sa svojim dronovima, a za najmlađe će biti postavljen simulator letenja koji će predstaviti članovi Zajednice tehničke kulture grada Požege. Bit će tu i naši piloti Ivandić, Ninić i Jagodić s kojima će građani moći iz prve ruke moći saznati sve što ih zanima o ovom segmentu naših oružanih snaga, a tijekom večeri prikazivat će se  i odlični dokumentarni filmovi na video zidu.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić