„Sva moja fotografska istraživanja bila su ciljana i tematski uokvirena, a to je podrazumijevalo i odlazak na putovanja. Zapravo fotografiju koristim kao alat za arheološko bilježenje nekih stvari oko mene koje se mijenjaju i time stvaram katalog promjena. Sve fotografije nastajale su dugi niz godina, a time sam se ponovo vraćao na ista mjesta što je metoda koju koristim. Ta vrsta pejzaža ili prostora u fotografiji govori o društvenim kretanjima i promjenama, o političkoj i ekonomskoj situaciji, i te se fotografije prepoznaju i ljudi se s njima mogu poistovjetiti“, rekao je Bojan Mrđenović, autor izložbe „Mali gradovi“, koja je večeras otvorena u Muzeju grada Pakraca.

Riječ je o izložbi gdje su predstavljena tri ciklusa fotografija, serija fotografija koja dolazi iz tri mala grada Daruvara, Kutine te Pakraca i okolice, a Pakračanima će možda najzanimljiviji biti projekt „Budućnost“ koji je Bojanov rad i najjače obilježio fotografirajući i bilježivši godinama prostore ovog nekadašnjeg poduzeća koji je do devedesetih godina imalo više od pedeset lokala u Pakracu, Lipiku i okolici.  Ovaj projekt predstavljen je na samostalnim izložbama u Zagrebu, Dubrovniku, Solinu i Puli te na grupnim izložbama u Ljubljani, Beogradu, Pordanoneu, Sarajevu, Bratislavi i Beču.

Uz „Budućnost“, na izložbi su predstavljena još dva ciklusa „Toplice“, s fotografijama nastalim u Daruvarskim toplicama, te ciklus naziva  „Uvozna pustinja“, u kojem na primjeru grada Kutine, prvenstveno kroz promatranje okoliša i bilježenje pejzaža autor problematizira složene društvene odnose.

Kako je rekla Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, svaka Bojanova fotografija ima priču i ideju, strpljivo su godinama analizirane i snimane, stoga i jesu vrhunsko umjetničko djelo te dodala kako je čast što Bojana kao autora koji zauzima jedno od istaknutijih mjesta u suvremenoj fotografiji po prvi put može ugostiti u pakračkom muzeju.

Izložba „Mali gradovi“ dio je projekta rezidencije Bojana Mrđenovića u Muzeju grada Pakraca koji je podržalo i Ministarstvo kulture,  a izložbu građani mogu razgledati do 12. studenog.

Bojan Mrđenović rođen je 1987. godine u Virovitici. Opću gimnaziju završio je u 2006. godine u Daruvaru, a 2011. godine diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. Godine 2015. diplomirao je na diplomskom studiju filmskog i TV snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je trenutno angažiran kao umjetnički suradnik. Izlagao je na 15 samostalnih i više desetaka skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Živi i radi u Zagrebu.