Izložbom ručnih radova, starih zanata, prezentacijom izvornih čeških specijaliteta te kulturno – umjetničkim programom završena je večeras u Češkom domu u Prekopakri središnja manifestacija Dana češke kulture koju je organizirala prekopakranska beseda u suradnji s Savezom čeha RH, a pod pokroviteljstvom savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Pakraca.

Češka beseda Prekopakra kroz godinu gostuje na brojnim folklornim i kulturnim manifestacijama, a Dani češke kulture imaju posebno mjesto u njihovom kalendaru zbivanja, jer to je prilika da bogatstvo svojih običaja pokažu svojim sumještanima i gostima.

Na Danima češke kulture u Prekopakri prikazan je samo mali dio izvornih običaja ove hrvatske nacionalne manjine, gdje su svojim izložbenim štandovima gostovali i članovi beseda okolnih gradova, moglo se isprobati čeških specijaliteta uz razgledavanje prezentaciju unikatnih ručnih radova.

Dvosatni kulturno – umjetnički program otvorili su domaćini, folklorna skupina i mješoviti pjevački zbor, a izvornim češkim pjesmama i plesovima gledatelje su počastili i članovi beseda iz Bjelovara, Lipovljana i Jazvenika. Ove godine nastupom su goste i posjetitelje počastili i učenici Osnovne glazbene škole Pakrac, Natea Perinović, Staša Kukić i Karlo Zanetti, uz pratnju profesorice Tee Silađi, s kojom prekopakranska beseda već neko vrijeme surađuje u nastupima.

Okupljene goste i prijatelje pozdravila je Slavica Plavček, predsjednica Češke besede Prekopakra, zahvalivši svima na sudjelovanju u ovoj manifestaciji, a kulturno – umjetničkom programu nazočili su i Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac te Marie Valkova,potpredsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj.