banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Nakon sanacije svodova i zidova koji su odrađeni početkom ove godine ovog tjedna započeli su restauratorski radovi u unutrašnjosti kapelice sv. Ivana Nepomuka na Trgu dr. Ivana Šretera (kod hotela). Za radove koje izvodi Vuksan slikarsko konzervatorska radionica iz Velike Gorice, a koji će trajati naredih 40-ak dana, pakračka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije dobila je 100.000 kuna od Ministarstva kulture što će biti dovoljno samo za dio izvedbe oslika.

Kako nam je rekla Danela Vujanić, viša stručna savjetnica konzervatorica za nepokretna kulturna dobra Konzervatorskog odjela u Požegi, odlučili su se započeti sa izvedbom oslika u svetištu, budući da je najvidljiviji odmah s ulaza u kapelicu, a ukupna cijena za kompletne radove dekorativnog oslika je 325.000 kuna, što je ujedno bila i najpovoljnija prikupljena ponuda. Dodala je da je u tijeku je natječaj za prijave za financiranje Ministarstvu kulture za 2020. godinu te će se radovi restauracije oslika interijera opet prijaviti i nadaju se financiranju nastavka radova i iduće godine.

Ista radionica koja trenutno izvodi radove na oslikavanju kapelice izradila je i Elaborat konzervatorsko - restauratorskih istraživanja i izrade snimke postojećeg stanja zidnog oslika kapele.

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić