Dokumentarni film 'Pouke o čovječnosti', nakon što je imao svoju praizvedbu 29. svibnja u prepunom zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a koja je održana povodom Dana Grada Zagreba i Dana branitelja Grada Zagreba, film je uvršten na ovogodišnji 66. Pulski filmski festival u natjecateljski program u kategoriju Kratke Pule. Premijera filma održat će se u Istarskom narodnom kazalištu 20. srpnja s početkom u 18,40 sati, a ulaz je besplatan.

Priča o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti, dobila je svoj epilog kao autorski  dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata. Snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Film je nastao po istoimenoj knjizi autora prof. dr. sc. Veljka Đorđevića, a pokretači ovoga značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.

„Nakon pulske premijere i još jedne projekcije u Zagrebu, film će zasigurno stići uskoro i u Pakrac, možda prigodno i povodom obilježavanja obljetnice evakuacije. Točan termin još nije poznat, ali će ga Pakračani sigurno moći pogledati u svom gradu“, najavio nam je producent Antun Ivanković.

OVDJE MOŽETE POGLEDATI TRAILER FILMA