Smotrom folklora i mimohodom ulicama Prekopakre te nastupom domaćih i gostujućih KUD-ova jučer je održano središnje obilježavanje ove visoke obljetnice rada  i djelovanja prekopakranske „Seljačke sloge“.

Vruće nedjeljno popodne nije omelo svečarski ugođaj i priliku da prekopakranskim ulicama prođu i mještanima se predstave KUD-ovi pjesmom, plesom, ali i bogatstvom narodnih nošnji. Mimohod su pozdravljali i sumještani okitivši kuće tradicionalnim predmetima i ukrasima te počastivši folkloraše okrepljujućim napitcima, kolačima i drugim prekopakranskim specijalitetima.

Nakon mimohoda, za ovu priliku postavljenom šatoru iza prekopakranske škole, KUD-ovi su na stupili u kulturno-umjetničkom programu. Uz domaćine KUD „Seljačka sloga“Prekopakre te njihove najmlađe folkloraše koji su ipak „pokupili“ najviše pljeska, mještanima, gostima i uzvanicima predstavili su se i Tamburaški orkestar Pakrac, KUD „Lađevčani“ Slunj, KUD „Šijaci“ Biškupci, KUD „Ivo Čakalić“ Kaptol, KUD „Bektež“ Bektež,  KUD Zeleni Gaj“ Gaj, KUD „Lipik“ Lipik i Češka beseda Prekopakra, a ove godine Prekopakrani ugostili su i članove Zavičajno - narodnog kluba „Agatharied“ iz Misbacha iz Njemačke koji su predstavili svoje tradicionalne plesove i pjesme.

Na početku programa goste je pozdravila Dubravka Arland, predsjednica KUD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra, zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji ove svečanosti u cilju očuvanja baštine naših baka i djedova.

Obraćajući se okupljenima, gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je čast i obvezu čuvanja običaja i nasljeđa koje su nam ostavili naši stari, čak i u vremenima kada se nisu smjeli isticati hrvatski običaji, a pomladak koji trenutno djeluje u prekopakranskom KUD-u dokaz je da će „Seljačka sloga“ slaviti još mnogo rođendana.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan, čestitao je Prekopakranima dugu tradiciju čuvanja hrvatske pjesme i običaja istaknuvši kako ona mora biti zapisana, a još važnije, tamburicom prenesena na mlade generacije.

Sumještane i uzvanike pozdravio je i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, čestitvaši KUD-u što su s ljubavlju svih 90 godina čuvali tradiciju, posebno u vremenima Domovinskog rata, što svjedoči borbi hrvatskog naroda za slobodom, neovisnošću i očuvanju baštine i identiteta našeg kraja.

Ljubitelji tamburaške glazbe u večernjim satima nisu mogli propustiti koncert Krunoslava Kiće Slabinca koji je odličnim raspoloženjem i poznatim tamburaškim skladbama bio šlag na rođendanskoj torti prekopakranskog folkloraškog 90-godišnjaka.

FOTOGALERIJA