Radionicom stop animacije, predstavljanjem knjige „Pank poduzetnici“ te projekcijom dokumentarnog film „Mjesta i ljudi“ sinoć je u Gradskoj knjižnici Pakrac završio četvrti dan programa ovogodišnjeg Multipaka koji je okupio posjetitelje, od onih najmanjih do nešto starijih,  željnih učenja, dobrog štiva i filma.

Za osnovnoškolce bila je organizirana radionica stop animacije koju je vodila Nikolina Zanetti, likovna umjetnica  i nastavnica likovnog odgoja u pakračkoj osnovnoj školi, pa su tako najmlađi mogli iz prve ruke saznati kako je za jednostavan film u tehnici stop animacije dovoljno imati fotoaparat ili mobitel s fotoaparatom, dobru ideju, nešto vremena i strpljenja.

Stop animacija, kako je istaknula Zanetti, je tehnika animacije koja se koristi kako bi određeni objekt izgledao kao da se sam kreće, a između svakog snimljenog kadra, objekt se pomiče po malo što stvara iluziju pokreta kada se serija kadrova prikaže kao jedna cjelina. Osnovnoškolci su imali prilike putem videa vidjeti kako izgleda snimanje jednog animiranog filma da bi se kasnije i sami okušali u snimanju kratkog uratka.

Večer je nešto kasnije bila rezevirana za starije posjetitelje kojima se predstavio Robert Posavec, suradnik i voditelj različitih društvenih poduzeća, knjižničar, prevoditelj i autor, sa knjigom  „Pank poduzetnici“ , prve hrvatske knjige o društvenom poduzetništvu i borbi za humaniju ekonomiju koju bivši aktivisti uspješno vode na sjeveru Hrvatske već 15 godina.

U jednosatnom ugodnom razgovoru, prilikom predstavljanja autora, Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac, istaknula je kako su u ovoj publikaciji prenesene sve priče, anegdote, saznanja i ideje koje su bile prisutne kroz 15 godina jedne generacije i nastajanja poduzeća naziva „ACT grupa“.

Posavec je govorio tko su zapravo „pank poduzetnici“  rekavši kako su to poduzetnici koji su kao pankeri usvojili vrijednosti samoorganizacije, uzajamne pomoći, suradnje i solidarnosti te ih danas primjenjuju u svojim poduzećima i poslovnim pothvatima. To su i svi oni poduzetnici koji svojim radom u svojim poduzećima kroz politike poslovanja, brigu za radnike, skrb za zajednicu, savjetovanje i pomaganje drugima omogućuju ljudima dostojanstven život. Govorio je i o njihovim počecima, pogreškama iz kojih su mnogo naučili, uspjeha do kojih su zajedničkim snagama stigli te nizu informacija iz svijeta poslovanja koje svima mogu dobro doći u upravljanju organizacijama i poduzećima. Posavec je istaknuo kako je u ACT grupi  provedeno više od 150 projekata s više od 450 partnerskih organizacija, a  ukupan broj direktnih korisnika članica prelazi 100.000 te dodao kako se o radu ACT grupe još premalo zna te kako su mnoge inicijative još uvijek nedovoljno prepoznate.

Večer je završila projekcijom francuskog dokumentarnog filma „Mjesta i ljudi“ koji je nominiran za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film 2018. godine.

Danas svečano otvorenje 8. Multipaka

Za danas  31. svibnja je zakazano svečano otvorenje 8. Multipaka koje će biti održano s početkom u 15 sati, u dvorištu kurije Janković ispred Muzeja grada Pakraca. S početkom u 16 sati u Gradskoj knjižnici Pakrac bit će održana radionica osobnog razvoja voditeljice Sonje Runkas na kojoj će građani pomoću kreativnog alata za osobni razvoj upoznati nove perspektive i dijelove sebe.

Večeras u 21 sat za Pakračane i goste izlagače koncert će u dvorištu kurije Janković održati Detour, jedan od najboljih pop bendova na našoj glazbenoj sceni,  a ukoliko planove poremeti kiša, koncert će biti održan u Spahijskom podrumu.