PIŠE: Klara Špančić

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu jučer se održala praizvedba dokumentarnog filma ''Pouke o čovječnosti'' redatelja Branka Ištvančića. Praizvedba je održana u povodu Dana Grada Zagreba i Dana branitelja Grada Zagreba.

Dokumentarni film nastao po istoimenoj knjizi autora Veljka Đorđevića, snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Priča je to o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29.9.1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti.

U kazališnoj dvorani upriličen je i svečani program kojemu su nazočili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pomoćnik ministra u Ministarstvu branitelja Dinko Tandara, autor knjige ''Pouke o čovječnosti'' prof. dr. sc. Veljko Đorđević, specijalistica psihijatrije doc.dr.sc. Marijana Braš, gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević te više od 60 Pakračana, sudionika akcije evakuacije psihijatrijske bolnice, pakrački branitelji i članovi njihovih obitelji.

Na praizvedbi filma autor Đorđević istaknuo je kako je vrijeme da građani Republike Hrvatske čuju za najhumaniju akciju provedenu tijekom Domovinskoga rata. Dodao je kako se o tome događaju trebaju pisati epopeje i jasno isticati važnost humanosti pakračkih branitelja u želji da spase živote psihijatrijskih bolesnika i bolničkog osoblja bez obzira na vjeru i naciju.

„Ovaj događaj iz pakračke ratne povijesti posebno nas je inspirirao jer mi na sva četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj imamo kolegij Medicinska etika. Ovakav humani čin o čovječnosti i humanosti u ratnom vihoru u kojemu doktori i osoblje nisu napustili svoje pacijente treba i mora biti zabilježen“, istaknuo je Đorđević.

Gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević zahvalila se timu koji je radio na dokumentarnom filmu na izvrsnoj suradnji te istaknula kako su pakrački branitelji postali svjesni svoje neizmjerne uloge u evakuaciji psihijatrije tek nakon izdane knjige, a posebice nakon izlaska dokumentarnog filma.

„Pakrac je ponosan grad koji je u Domovinskom ratu bio potpuno uništen i razoren. Obranili su ga naši pakrački branitelji, koji su, kako ste mogli i sami vidjeti tijekom filma, skromno i nadasve ljudski humano proveli ovu i mnoge druge akcije za obranu našega grada. Ovaj film nastavak je suradnje za koju znamo da će uroditi još većim projektima za promociju našega malog grada koji će Pakrac zasluženo ucrtati na kartu ratom obilježenih gradova u RH, uz bok Vukovaru i Kninu“, zaključila je Blažević.

Suradnja Grada Pakraca sa autorom knjige ''Pouke o čovječnosti'' Veljkom Đorđevićem, psihijatricom Marijanom Braš i redateljem i scenaristom Brankom Ištvančićem započela je 2016. godine. Prilikom obilježavanja obljetnice evakuacije pakračke psihijatrije u svojstvu izaslanice predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Pakrac je posjetila doktorica Braš koja je, kako je istaknula na praizvedbi dokumentarnog filma, bila šokirana skromnim obilježavanjem ove bitne obljetnice. Povratkom u Zagreb odlučila je kako priča o evakuaciji pakračke psihijatrije treba poprimiti veće razmjere. Ubrzo nakon toga, doktor Đorđević napisao je knjigu svjedočanstava i rekonstrukcije događaja evakuacije ''Pouke o čovječnosti'' po kojoj je nakon dvije godine snimljen i dokumentarni film.

Emocije koje su ispunile kazalište prilikom prikazivanja dokumentarnog filma ''Pouke o čovječnosti'' pokazale su koliko Pakračani vole svoj grad, ali i koliko su složni kada je ljudski život i dostojanstvo dovedeno u pitanje. Te noći, 29. rujna 1991., 40-ak pakračkih branitelja i 6 vozača autobusa nisu se pitali kome, zašto i na koji način idu pomoći. Krenuli su za zajedničkim, nadasve humanim ciljem i uspjeli su ga ostvariti. Neka njihova priča bude podsjetnik svima nama, ali i cijeloj Hrvatskoj, da se ljudsko biće ne mjeri po sastavu krvnih zrnaca već po čovječnosti.

Film je uvršten u natjecateljski program ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 13. do 21. srpnja  u Puli gdje će imati premijerno nacionalno prikazivanje.