banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

„U svojoj srži glazba je čista matematika i fizika. Sve note koje čujete su frekvencije koje se isprepleću po zakonima matematike i fizike. Unatoč tome se dogodi čudo;  matematika i fizika se pretvore u emocije“, tim je riječima sinoć započeo predavanje i predstavljanje knjige „Glazba kao lijek“ autor, pijanist, producent, umjetnik i skladatelj Josip Joe Meixner u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Pakrac u sklopu programa ovogodišnjeg Multipaka.

Meixner je u vrlo zanimljivom i poučnom jednoipolsatnom predavanju Pakračanima pokušao približiti učinke glazbe na naše fizičko i psihičko zdravlje, otkrio ljekovito djelovanje na čovjekov organizam  te ispričao kako se posvetio u svom radu „piano medicini“, blagotvorno nježnoj, osjećajnoj klavirskoj glazbi s trenutnim, primjetnim učinkom na slušatelja.

„Činjenica je da glazba daje konstantan akustični signal mozgu i stoga ako glazba koju slušamo ima odgovarajuće parametre ona nas može umiriti ili uznemiriti, rasplakati ili razveseliti. Glazba je zapravo jedina umjetnost  koja nije voajeristička, nije apstraktna i koja nam u jednoj sekundi može „naježiti kožu“. Ona ima specifičnu snagu“, rekao je Meixner.

Istaknuo je kako glazbom izazvani pozitivni osjećaji, jačaju naš imunitet, glazba nas umiruje i ima pozitivno djelovanje prije svega na naše razmišljanje. Takva glazba ima mogućnost dovesti nas u jedno mirno stanje, u stanje duboke opuštenosti. Dodao je kako se u glazbenoj terapiji koristila klasična glazba koja, kako je istaknuo, neprikladna za takvu vrstu terapije, jer ona nije komponirana za tu svrhu.

Terapijska glazba mora zadovoljiti nekoliko parametara, a neka od najvažnijih su lagani tempo, ne smije biti preglasna i u svim kompozicijama koriste se samo konsonantni akordi bez ikakvih disonantnih tonova.

U knjizi „Glazba kao lijek“ Meixner pojašnjava koja glazba je dobra i zdrava, u knjizi se pojavljuju i  citati poznatih osoba o glazbi, a prati ju i CD s njegovim skladbama za duboko opuštanje.

Program Multipaka nastavlja se i danas  bubnjarskom radionicom koju će voditi Branko Trajkov- Trak u Gradskoj knjižnici Pakrac s početkom u 17 sati, a u 20 sati na istom mjestu bit će prikazan dokumentarni film „Free solo“ koji je osvojio Oscara za najbolji dokumentarac u 2018. godini.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić