Oduševljenje i nemjerljivo zadovoljstvo sinoć je ispunilo Hrvatski dom nakon što je pretpremijerno izveden prvi pakrački mjuzikl „Tko pjeva zlo ne misli“ u režiji Dubravke Špančić i izvedbi mlade glumačke družine okupljene u Kulturno prosvjetnom društvu „Sloga“ na projektu „Ne živiš snove dok spavaš- probudi se“, financijski podržan od fondova EU i Ministarstva kulture.

Mlada glumačka ekipa koju čini 40-tak glumaca, pjevača, plesača, svirača te različitog tehničkog osoblja  u jednoipolsatnoj predstavi je vrhunski predstavilo svoj devetomjesečni rad po različitim tematskim radionicama, a stečeno znanje je zaokruženo u ovoj predstavi. Publika je predstavu učestalo prekidala pljeskom i odobravanjem, a tu činjenicu ne umanjuje niti podatak da su u posve ispunjenom gledalištu sinoć dominirali pozvani roditelji, bake, djedovi i prijatelji izvođača. Predstava u najtežem scenskom izričaju - mjuziklu je nešto što u pakračkoj izvedbi, na toj razini, Pakrac još nije imao.

Adaptacija poznatog filma

Tema je poznata iz jednog od najgledanijeg hrvatskog filma istoga imena i već ranijeg adaptiranog mjuzikla zagrebačkog kazališta Komedija, autora Alfija Kabilja koji je za ovaj projekt „Sloge“ dao neograničeno pravo korištenja i adaptacije. Tu mogućnost odlično je iskoristila Dubravka Špančić prekidajući povremeno radnju iz šezdesetih godina u jednom gornjogradskom zagrebačkom dvorištu realnim prizorima uvježbavanja (probe mjuzikla) u kojem glumci, pjevači i plesači uskaču u predstavu iz svih dijelova dvorane. U jednoj takvoj „pauzi“ u predstavu je uvela i skupinu osoba iz Udruge „Latica“ što je naišlo na odobravanje publike. Kroz njenu adaptaciju, ali i njenih suradnika, primjerice glazbenih prilagodbi koje potpisuju Hrvoje Đurđević i Lara Kelemen, predstava je pomalo lokalizirana. Umjesto na Sljeme planinari se na Omanovac, a u sceni svadbe  umjesto zagrebačkih popijevki svira se i pleše slavonski „drmež“.

Djevojke glume muške uloge

U velikom ansamblu nepravedno je izdvojiti bilo kojeg glumca. No ipak nemoguće je ne istaknuti Kristinu Zednik koja je u muškoj ulozi Franje Šafraneka, osim što je najviše na sceni,  pozornicu ispunila nevjerojatnom energijom prelazeći iz faze malodušnosti u euforično raspoloženje često podgrijano prekomjernim konzumiranjem vina. Vrlo dobar „folirant“ u ulozi zavodnika Fulira je David Stokić. Režiserka je zgodno „poduplala“ glavnu žensku ulogu  Ane Šafranek omogućujući da se u njoj izmjenjuju Greta Špančić i Anamarija Pavičić.  Vrijedno je primijetiti da su sve glazbene i pjevne točke izvedene uživo, bez upotrebe matrica, a za pjevačku izvedbu jednog napjeva publika je posebno burnim pljeskom nagradila Martu Filipović u ulozi Mine, sestre nesretne Ane Šafranek.

Sve to je ispričano pričom kako ju vidi mlađahni sin Šafranekovih u čijoj ulozi je sinoć bila Ana Pjerabon. Zapaženu ulogu ima i najmlađa članica Nina Babojelić, u ulozi čangrizave udovice gospođe Bajs koja stalno čisti dvorište od moralnog smeća  koje stvaraju susjedi Šafranekovi, ali još više činjenica da u dvorištu djeluje „pegleraj“ u kojem „peglaju“, više noću nego danju, Kristina Martinelli i Tara Dašek. Naravno kroz dvorište u različitim zgodama prolaze razni majstori, dimnjačari i drugi susjedi što redateljici omogućuje brojne plesne i pjevne kombinacije što su mladi glumci izveli na način iz kojeg se može zaključiti da se oni jednako dobro zabavljaju kao i publika.

Uostalom, to su pokazali i na afterpartyu u predvorju kino sale gdje je s pozornice prenesena pjesma, ples i odlična atmosfera koju je D. Špančić u prologu predstave istaknula, uz edukaciju i umjetnički izraz, kao jednu od važnijih odlika projekta.

Večeras u 20 sati je premijera otvorena za građane bez naplate ulaznica i ako doista nemate nešto važnije, dobro bi bilo predstavu pogledati jer je sjajan pokazatelj što se može napraviti i u ovako malom gradu bez osobite umjetničke tradicije. Bilo bi šteta da taj silni trud, ali za naše prilike i za malo novca (590.000 kuna), završi večerašnjom predstavom.

Predstavu bi trebalo igrati dok je ne vidi većina sugrađana: odrasli kao primjer kako se dobrom idejom mogu povući novci iz Europe za kulturna događanja u ovako maloj sredini, a mladi da se lakše i više odlučuju na uključivanje u takve projekte. S ponosom bi ju trebala pokazati i izvan Pakraca i to čim prije jer je životna neminovnost da će se s obzirom na školske, studentske i druge životne obveze ovaj mladi ansambl, nažalost, vrlo brzo „rasuti“.

Svi sudionici na prvom pakračkom mjuziklu:

(mali) Perica Šafranek, sin - Ana Pjerabon

Franjo Šafranek, tata - Kristina Zednik

Ana Šafranek, mama - Greta Špančić i Anamarija Pavičić

Mina, mamina sestra - Marta Filipović

Ernest Fulir, zavodnik  - David Stokić

Gđa. Bajs  - Nina Babojelić

Susjeda Žiži  - Lara Zelenika

Inspicijent i susjeda Štefa - Stela Major

Mari, suvlasnica vešeraja  - Kristina Martinelli

Jana, suvlasnica vešeraja - Tara Dašek

Miškec, dimnjačar - Tea Major

Pepa, Miškecova žena i režiserka - Emi Ančić

Karlek i majstor - Patrik Mercluft

Konobarica  - Barbara Krejči

Ličioci: Ivana Zerdin, Dario Ugarković, Nikolina Ostrman , Željko Gredelj, Sanja Kinder, Dražen Bažinski                                                                 

Plesni (dodatni) ansambl: Nikol Vacek

Pjevački (dodatni) ansambl: Tara Ančić, Anja Aleksić, Karla Rade, Lorena Tutić, Grgur Špančić, Filip Horvat, Filip Kligl                        

Solo (beatboxing): Karlo Širac

Orkestar: Hrvoje Đurđević (solo gitara, bas gitara), Dunja Đurđević (flauta), Barbara Horvat (klavir), Niko Kozić (harmonika), Matko Đurđević (kahon, bas gitara), Lara Kelemen (tambura, klavir), Lara Radivojević  (gitara)

prilagodba aranžmana: Hrvoje Đurđević, Lara Kelemen

koreograf borbe: Leon Krajačić

tehnička podrška: Sara Marin, Dorotea Tomić, Aleksandar Blažević, Mateo Kadežabek, Borna Anušić, Josip Robotka, Lucijan Barberić, Stjepan Feher

tehnički koordinator: Krešimir Mađaroši

VODITELJI:

dramaturška obrada libreta i režija: Dubravka Špančić

koncert majstor, adaptacija skladbi, korepetitor: Dragan Starivlah

plesne koreografije: Vilim Grgić, Marijana Verčej

kostimografija, scenografija i sitni rekviziti: Suzana Sudar, Ivanka Ristić, Ankica Sedlaček

oblikovatelj svijetla, specijalni efekti: Elio Lipovski

oblikovatelj zvuka: Jozo Hodak                          

video sekvence i multimedija: Ivan Jakovljević

stručna podrška: Frana Marija Vranković, Marija Bitunjac, Milorad Stranić, Maja Sviben, Nina Horvat, Petra Težak, Mihael Giba