U Muzeju grada Pakraca u četvrtak 16. svibnja s početkom u 18 sati bit će svečano otvorena retrospektivna izložba svestrane umjetnice Branke Uzur, hrvatske keramičarke koja je rođena u Zagrebu 1954. te umrla u Opatiji 2013. godine.

Bila je osebujna umjetnica, a zbog svog iznimnog talenta i svestranosti stekla je zavidan ugled u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti osamdesetih godina prošlog stoljeća. Dobila je mnoštvo nagrada i priznanja te izlagala u više prestižnih galerija i muzeja. Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu završila je 1973. godine, a 1978. diplomirala je na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beogradu. Bavila se konzerviranjem i restauriranjem keramike i stakla, slikarstvom te oblikovanjem staklenih skulptura. Od 1992. do 2008. živjela je u Australiji. Nekoliko godina živjela je i na Cipru kao voditeljica projekta za promociju lijepih zanata. Nakon povratka u domovinu 2010. teško se razboljela i umrla.

„Izložbom širu javnost želimo upoznati s ovim iznimnim i posebnim umjetničkim opusom nastalom na različitim stranama svijeta i u različitim fazama života ove umjetnice. Stoga ćemo na izložbi prezentirati keramoskulpture, uporabnu keramiku, slike i crteže od samih početaka umjetničkog djelovanja pa sve do njene prerane smrti 2013. godine“, rekla je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca.