"Ne smatram se književnikom ni piscem nego običnim čovjekom koji samo ima malo više volje i vremena za nešto zapisati. U knjizi su obrađene mnoge teme, od traganja za prošlošću, životnim smislom do promišljanja o sebi, društvu, domovini i ratu. Opisani su stvarni događaji onako kako sam ih u tom trenutku vidio, doživio i osjetio. Ovaj roman će poslužiti kao osvrt na jedno vrijeme svima onima koji, srećom, tada nisu živjeli jer je glavna tema prikaz početka Domovinskog rata, posebno naglasak na ulogu prve oružane jedinice u Hrvatskoj i specijalne jedinice u Bjelovaru koja je izvršila prvu oslobodilačku akciju u Pakracu 2. ožujka 1991. Ovo je zapravo priča o jednoj cijeloj generaciji koja je stvarala današnju modernu Republiku Hrvatsku", rekao je sinoć autor Ante Ćurić na predstavljanju knjige „Početak i kraj sna jednog apatrida“ u Gradskoj knjižnici Pakrac. Sinoćnja promocija bila je dio programa obilježavanja 24. obljetnice VRO „Bljesak“ i Dana hrvatskih branitelja Pakraca čiji su organizatori Udruga hrvatske policije branitelja Pakrac - Lipik i Grad Pakrac.

Na početku promocije okupljene je pozdravio Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakrac - Lipik, zahvalivši gostima na dolasku te pozvao sve na program obilježavanja koji će se nastaviti danas polaganjem vijenaca na pakračkom i lipičkom groblju te svetom misom i sutra druženjem branitelja i članova obitelji na Omanovcu.

Prilikom predstavljanja autora Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac, istaknula je kako ga većina možda ne poznaje kao pisca nego kao suborca i prijatelja, dragovoljca Domovinskog rata i pripadnika prve oružane jedinice u Hrvatskoj koji nije prvi put u Pakracu. Kako je istaknula, riječ je o romanu zbivanja i lika koji ratne događaje opisuje na pomalo humorističan i sentimentalan način, a težište knjige je više na liku nego na samim događajima. Osim ove knjige koja mu je prva objavljena, Ante Ćurić piše i poeziju koju često predstavlja na različitim okupljanjima tako da su posjetitelji osim nekih od najupečatljivijih ulomaka iz knjige, mogli čuti i neke od autorovih pjesama domoljubne tematike.

Uz autora promociji je prisustvovao i general Marko Lukić koji je okupljenima dao svoju perspektivu ne samo knjige, budući da se pojavljuje kao jedan od protagonista u zadnjem dijelu publikacije, nego i ispričao događaje kao sudionik akcija koje su se odvijale prije, ali i na samom početku Domovinskog rata u Pakracu, ali i kao aktivni sudionik pregovora koji su se događali iza kulisa borbi. U emotivnom obraćanju general Lukić opisao je događaje kada je kao mlad zapovjednik 1. ožujka 1991. te tada i kao pomoćnik ministra izravno na terenu predvodio specijalne postrojbe ATJ Lučko i specijalne jedinice Omega, PU Bjelovar u akciji vraćanja Policijske postaje i Općine Pakrac pod hrvatsku kontrolu.

Svečanom ugođaju na predstavljanju knjige doprinijele su i članice vokalnog sastava „Contesse“ uz profesoricu Teu Sileđi na klaviru.