U Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman sinoć je održana praizvedba kazališne predstave „Kradljivci vremena“ koja je nastala u sklopu zajedničkog  projekta „Glumim, dakle jesam!“ kazališta Mala scena i Teatra Tirena iz Zagreba.

Polusatnu predstavu mladih glumaca iz Daruvara i Pakračana Emi Ančić, Nine Babojelić, Patrika Merclufta, Ane Pjerabon i Kristine Zednik došlo je vidjeti više od stotinu gledatelja, uglavnom mlađe publike i članova njihovih obitelji koji su trud mladih glumaca i njihovih mentora nagradili velikim pljeskom koji je iziskivao obnovljeni naklon glumaca. Sudeći po reakciji mladih glumaca i veselju na druženju nakon predstave njima vrijeme provedeno u projektu nije ukradeno.

„Kradljivci vremena“ nastali su prema improvizacijama polaznika dramskih radionica i bave se u imaginarnom vremenu i prostoru pitanjem što se događa s onima koji se nađu u Zemlji zaborava. Zemlja zaborava mjesto je gdje stoluje Gospodarica vremena, koja uz pomoć svojih kradljivaca ima moć preraspoređivati vrijeme tako da ga nekima oduzima, a drugima daje. Oni koji se ne pronađu niti u jednoj od te dvije kategorije, završe kao zaboravljeni, kradljivci vremena. Možda najveća poruka predstave je da nam je vrijeme svima ograničeno, brzo prolazi i stoga ga treba najviše trošiti u krugu najmilijih.

Uz glumce, autorski tim predstave čine redateljica Ines Škuflić Horvat i dramaturginja Maja Sviben iz Teatra Tirena, kostimograf Leo Vukelić i scenografkinja Ida Loher iz kazališta Mala scena.

Predstava će biti premijerno izvedena u subotu u zagrebačkom kazalištu Mala scena, a mladi glumci će za višemjesečni trud biti nagrađeni trodnevnim besplatnim izletom u Zagreb koji će imati ujedno i edukativni sadržaj.

Kako su rekle voditeljice projekta Tena Bosek i Jelena Vignjević jako su zadovoljni prijemom u Pakracu, prostorom kojim im je za rad ponuđen u Hrvatskom domu, a naročito suradnjom s KPD „Slogom“. Jedino im je žao što se u cijeli projekt nije uključilo više mladih Pakračana, ali unatoč tome namjeravaju Pakrac uključivati i u svoje buduće projekte.

Cilj cijelog projekta koja su ova dva renomirana kazališta provodila u Pakracu i Daruvaru od lanjskog travnja je bio razvijanje socijalnih i kreativnih vještina te jačanje samopouzdanja kroz umjetničko/kreativne radionice u svrhu prevencije antisocijalnog ponašanja. Mladi u dobi od 15 do 25 godina imali su priliku sudjelovati u nizu dramskih radionica kao što su radionice dramaturgije, režije, fizičkog teatra te glasa i govora, radionica cirkuskih vještina, likovnih radionica odnosno na radionicama scenografije, kostimografije, izrade rekvizita i grafičkih materijala te na lutkarskim radionicama. Sredstva za provedbu projekta dobivena su na natječaju „Umjetnost i kultura za mlade“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a ukupna vrijednost projekta iznosi 826.720 kune. Iznos od 702.712 kuna osigurala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok je ostatak sredstava osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.