banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Muzej grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti i ove godine obilježit će 1. veljače nacionalnu akciju Noć muzeja čija je ovogodišnja tema “Muzeji - inovacije i digitalna budućnost“.

U pakračkom gradskom muzeju ova manifestacija započet će u 18 sati otvaranjem izložbe naziva „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19. stoljeću“ autora i povjesničara dr.sc. Dinka Župana, a istovremeno će posjetiteljima biti na raspolaganju i izložba postavljena u prosincu „Priče iz školskih klupa“ koja prezentira pakračko školstvo i njegov povijesni razvoj.

S početkom u 18,30 sati autor izložbe dr. sc. Dinko Župan održat će predavanje u gradskoj vijećnici kompleksa Janković kojim će približiti način školovanja i kontekst u kojem su se u 19. stoljeću školovala djeca u Hrvatskoj.

Posebnost ove noći bit će i povezivanje, odnosno umrežavanje dvaju muzeja, pakračkog i požeškog, kroz direktno uključivanje u međusobne programe od 19,30 do 21,30 sati. Posjetitelji muzeja moći će osjetiti atmosferu muzejskih noći, poslušati koncerte Glazbenih škola iz Pakraca i Požege te pogledati i stručna vodstva po izložbama ovih muzeja.

S početkom u 20 sati za najmlađe i one nešto starije bit će organizirana i radionica kaligrafije.

Tijekom cijele večeri djelatnici pakračkog Muzeja organizirali su niz aktivnosti za mlade naziva „Biti učenik u 21.stoljeću“  gdje će u suradnji s Osnovnom školom braće Radića Pakrac kroz niz edukativnih sadržaja i igru pokušati prezentirati  danas aktualna tehnološka pomagala. Tako  da će posjetitelji moći vidjeti kako izgleda trodimenzionalno printanje, saznati što su to micro:bitovi i QR kodovi,  igrati se s robotima, lansirati se u prošlost fotografskom brzinom te testirati znanje kroz interaktivni kviz i muzejsku zagonetku.
Uz navedeni program, svi posjetitelji imat će i mogućnost pregledavati niz digitalnih sadržaja, od virtualne šetnje po izložbi, virtualne izložbe na internet stranici www.muzej-pakrac.hr te niz digitaliziranih sadržaja na www.digi-pakrac.hr kao i sadržaja digitaliziranih u sklopu izložbe „Priče iz školskih klupa“ od kojih djelatnici pakračkog Muzeja posebno izdvajaju digitaliziranu Školsku spomenicu iz 1878. godine.

Prezentacija specijalnih efekata u filmu

Muzej vojne i ratne povijesti za posjetitelje bit će također otvoren od 18 sati, a uz svoj stalni postav, ugostit će Branka Repalusta, jednog od najboljih svjetskih stručnjaka za specijalne efekte u filmu.

Kako nam je rekao profesor Mario Tušek, Branko Repalust će od 20 sati održati radionicu i prezentaciju nekoliko efekata koje će zbog sigurnosti izvesti vani, a s njim će se građani moći družiti do 23 sata.

Muzej vojne i ratne povijesti također će biti otvoren do 1 sat iza ponoći.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.