„Ova izložba je naš poklon visokoj obljetnici koju naša osnovna škola slavi, a posebno nam je drago što je dio duge bogate prosvjetne pakračke tradicije izložen u našem muzeju. Ovu izložbu posvećujemo svim učiteljima i nastavnicima koji su godinama bili stupovi društva u ovoj sredini i koji su kroz svoj radni vijek odgajali mnoge generacije sugrađana“, rekla je sinoć Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, na otvorenju izložbe „Priče iz školskih klupa“ nastaloj u suradnji s Osnovnom školom braće Radića Pakrac povodom obilježavanja 140 godina od otvorenja Niže pučke škole i 50 godina izgradnje nove zgrade pakračke osnovne škole.

Hihlik je podsjetila kako je Pakrac imao školu i prije 1878. godine kada je otvorena Niža pučka škola, ali je bila konfesionalnog karaktera što govori o tradiciji školstva i poučavanja u Pakracu. Posjetitelje je pozdravila i Sanja Delač, ravnateljica Osnovne škole braće Radić Pakrac, rekavši kako je trodnevno obilježavanje ovih visokih obljetnica bio povod vratiti se u prošlost i prisjetiti se djetinjstva i školskih dana, a mladima pokazati kako se nekada učilo u školi. Istaknula je kako su učitelji i učenici, uz ostali program obilježavanja, jučerašnji dan posvetili školi u prošlosti sudjelujući u različitim radionicama poput šivanja i štrikanja, domaćinstva, izrade različitih predmeta od drveta, kaligrafije i sličnih, već pomalo zaboravljenih, aktivnosti, a ugostili su i kolege iz istoimene škole iz Koprivnice.

„Upravo bogatstvo i brojnost eksponata dokazuje kako je potreban prostor za stalni postav zavičajne povijesti, a kako smo ponosni na povijest, tako smo zbog učitelja i učenika ponosni i na pakračku budućnost“, rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević otvorivši izložbu, a izložbu je pjesmom uveličao i zbor pakračke osnovne škole.

Građani imaju prilike vidjeti dio školske zbirke koja se čuva u Muzeju kao i dio arhive pakračke osnovne škole poput školskih spomenica, školskih karti s kraja 19. stoljeća,  različite školske opreme ili fotografija učitelja i učenika s otvorenja školske zgrade 1968. godine, a izložba će za građane biti otvorena i tijekom siječnja.