„Kako se grijalo, kuhalo, plakalo, kupalo i kakalo u srednjovjekovnim utvrdama i samostanima“ naziv je vrlo zanimljivog predavanja uglednog povjesničara i publiciste Zdenka Samaržije koje je održano sinoć u Gradskoj knjižnici Pakrac, a koje je okupilo velik broj zainteresiranih sugrađana koji su na vrlo zabavan način saznali zanimljive detalje o svakodnevnom životu  redovnika, kmetova i plemića.

„Ovo predavanje nije zasnovano na nečemu što se smatra nekom velikom poviješću. Ovdje nema priče o velikim slavnim pojedincima, neće biti priče o brkatim muškarcima koji kreiraju povijest i ideologiju, neće biti priče o mecenama. Bit će priče o dimnjacima, pećima, zahodima, kupaonicama, onim prostorima u kojima ljudi provode većinu vremena. Neusporedivo je koliko je jedan plemić proveo vremena u blagovaonici nego u sabornici, a istovremeno je proveo više vremena u blagovaonici i zahodu nego na konju“, bio je ovo uvod predavača Zdenka Samaržije u vrlo duhovito, a istovremeno vrlo poučno predavanje u kojem je kroz sat vremena pakračku publiku pričama odveo u rani srednji vijek na prostore Slavonije, u samostane i utvrđene gradove.

Tako su primjerice Pakračani mogli čuti kako su redovnici uzgajali začinsko bilje, a budući da su većina bili vegetarijanci, tada su ih u ogromnim količinama koristili u različitim kašama i drugim vrstama jela koje su pripremali. Isto tako, u samostanima se grijala samo jedna prostorija,razumljivo kuhinja, a  da bi štedjeli energiju, iznad kuhinjske prostorije postavili su prostor gdje su redovnici boravili jer nitko od njih nije imao peć u sobama. Samaržija je opisao i načine na koje su održali higijenu, ili nehigijenu, za naše prilike, ali istaknuo kako su redovnici ipak bili prosvjetitelji za stanovništvo u ono doba, uvodeći i pokazujući kmetovima druge načine svakodnevnog života u smislu poboljšavanja uvjeta u kojima su živjeli i na kakvo su navikli.

Samaržija se u izlaganju dotaknuo tadašnjeg načina liječenja koje su redovnici redovito pružali stanovništu, pa su primjerice mještani u samostane dolazili vaditi zube, čak i na operacije slijepog crijeva ili nekog drugog zahvata, a imali su i svoje ljekarne u kojima su prodavali ljekovite pripravke.

Organizatori ovog događanja bili su Povijesno društvo Pakrac-Lipik, Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica Pakraca, a kako je istaknula Monika Lucić Fider, ravnateljica knjižnice, ovo predavanje bilo je poklon pakračkim ljubiteljima povijesti i baštine.