„Knjiga je šetnja kroz jednu badljevačku kalendarsku godinu. U njoj opisujemo, prema pričama naših starih mještanki, sve običaje vezane uz značajne dane tijekom godine poput kolinja, čijala, svatova, žetvi ili blagdana. Mada su vremena bila teška, uz svaki običaj, uvijek je bilo dobre hrane i ukusnih kolača. Nije se moglo zamisliti kolinje bez salenjaka, poklade bez krafni ili čijalo bez štruca. Neka ova knjiga bude poticaj mladim domaćicama da i njihove kuhinje zamirišu kolačima iz bakine kuharice“, rekla je Sanja Delač, predsjednica Udruge žena Badljevina, sinoć na predstavljanju knjige „Običaji i kolači-badljevački“ u prepunom Društvenom domu u Badljevini.

Riječ je o knjizi na 60-ak stranica koju su inicirale i osmislile članice Udruge žena Badljevina, a u kojoj se nalaze recepti tradicijskih kolača prepisani iz kuharica najstarijih mještanki. Uz recepte, knjiga je obogaćena i popratnim fotografijama kolača, ali i starim obiteljskim fotografijama Badljevčanki, a sredstava za tiskanje ove tradicijsko vrijedne knjige osigurao je Grad Pakrac.

U sklopu večeri, gostima i posjetiteljima, predstavljen je dio badljevačke prošlosti gdje je šest članica udruge žena prezentiralo tradicijsko badljevačko čijalo, a sinoćnjem programu doprinijeli su i učenici od prvog do četvrtog razreda folklorne skupine područne škole Badljevina otplesavši tradicijske plesove koje je za sinoćnju prigodu pripremila učiteljica Vesna Heinelt.

Večer nije prošla bez glazbe za koju su bili zaduženi Miroslav Badrov, Miroslav i  Krešimir Delač, Zdravko Čapek i Marijan Andričević koji su pjesmom podsjetili na prošla vremena, a gostima je nakon programa bila servirana tradicionalna badljevačka večera, uz naravno, nezaobilazne badljevačke kolače.