„Dobrovoljno vatrogasno društvo Pakrac je jedno od najstarijih društava na ovom području koje se održalo do danas i ovom izložbom pokušali smo zanimljive i važne dijelove povijesti predstaviti javnosti. Priređujući ovi izložbu iznenadili smo se koliko se, za pakrački kraj povijesno važnih dokumenata, čuvalo u bogatoj  arhivi pakračkih vatrogasaca“, rekla je sinoć Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, na otvorenju izložbe naziva “Vatru gasi, brata spasi!” koja je posvećena 140. obljetnici djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pakrac.

U pakračkom muzeju izložene su fotografije, stara vatrogasna oprema, ali i razni dokumenti od kojih  neki datiraju s početka 20. stoljeća poput pozivnica za plesnjake što govori kako su vatrogasci bili važni za društveni i kulturni život zajednice. Jedan  od najvažnijih i najstarijih predmeta koji se čuva u pakračkom muzeju je prva zastava DVD-a Pakrac iz 1899. godine i radi se o jedinstvenom primjerku, dodala je Hihlik.

Posjetitelje je pozdravio Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, istaknuvši bogatstvo očuvane arhive što ne čudi budući da je pakračko društvo, iza požeškog, drugo po starosti u županiji, ali i među najstarijima u Hrvatskoj. Dodao je kako pakrački vatrogasci, osim duge tradicije, i danas imaju opremljene ljude koji se mogu nositi sa svim civilizacijskim ugrozama.

Ilija Turković st., predsjednik DVD-a Pakrac, zahvalio se svima koji su omogućili da se pakračka vatrogasna povijest izloži i sugrađanima, a izložbu je otvorila gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako su vatrogasci uvijek bili društveno aktivni i korisni imajući sa svim stanovništvom odličnu suradnju, pomagali gdje god je trebalo, a posebnu pažnju posvećuju radu s djecom i mladima što je zalog da će ovaj DVD proslaviti još mnoge obljetnice. Tom prilikom gradonačelnica Blažević je najavila kako Grad Pakrac pokušava vratiti u vlasništvo stari vatrogasni toranj na Trgu 76. bataljuna kako bi pakračka vatrogasna povijest ipak dobila mjesto kakvo zaslužuje.

Posjetitelji su sinoć imali prilike ponovo čuti i „Pakračku vatrogasnu koračnicu” koju  je krajem 19. stoljeća napisao Achilles Vael, Belgijanac koji je radio u “Slaveksu” i posvetio je grofu Somzeeu, tadašnjem upravitelju pakračkog vlastelinstva, a koju je izveo Tamburaški orkestar Pakrac.

Note ove skladbe dugo su bile zagubljene i nedavno pronađene, a premijeru ove skladbe članovi Tamburaškog orkestra Pakrac izveli su na svečanoj sjednici DVD-a Pakrac povodom ove visoke obljetnice održanoj u rujnu koju su posebno uvježbali za tu priliku.