Tradicionalnim gradskim Natjecanjem u čitanju naglas za učenike pakračke Osnovne škole braće Radića sinoć je otvorena manifestacija Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Pakrac. Šestu godinu zaredom u čitanju naglas natječu se pakrački učenici u dvije kategorije, mlađoj (3.,4. i 5. razredi) i starijoj (6., 7. i 8. razredi). Gradskom natjecanju prethodilo je školsko u kojem je izabrano četvero učenika u mlađoj te tri učenice u starijoj kategoriji koji su se sinoć u opuštenoj i nasmijanoj atmosferi predstavili publici.

U mlađoj kategoriji  pobjedu je odnijela Tena Fider (3. b razred, mentorica Daliborka Duchač, tekst iz knjige Nene Lončar "Šest guba čarolija i jedan užas na kvadrat") u kojoj su se još natjecali Fran Bralo, Vita Jirasek i Srećko Popović. Antonija Kiš, učenica 6. razreda, koja je čitala ulomak iz knjige Mire Gavrana "Sretni dani pobijedila je u starijoj kategoriji, a uz nju, natjecale su se i Tara Čelec te Nina Babojelić.

Tročlani žiri u kojemu su sinoć bile profesorice hrvatskog jezika u Srednjoj školi Pakrac, Gorana Vukadinović i Tamara Vujanić te članica Čitateljskog kluba Jadranka Antunović, ocjenjivao je kreativnost uvoda, jasnoću i razgovijetnost, izražajnost nastupa, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam. Ispred žirija nije bio nimalo lak  zadatak budući da su uistinu svi natjecatelji bili odlični,  motivirani, pripremljeni i zanimljivi.

Pobjednike je proglasila profesorica Gorana Vukadinović naglasivši kako su o pobjedniku uistinu odlučivale nijanse te kako se nada da ih rezultati neće obeshrabriti, da će nastaviti čitati i prezentirati svoje umijeće i dalje na ovakvim i sličnim natjecanjima.

„Samo natjecanje osmišljeno je tako da učenici u prve dvije minute nastupa trebaju predstaviti sebe i izbor knjige iz koje čitaju naglas, dok su ostale tri minute predviđene za izražajno čitanje naglas. Ciljevi takvog natjecanja su poticati i popularizirati čitanje i knjigu, unaprijediti čitalačke sposobnosti učenika i razvijati njihovu motivaciju“, rekla je Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac.

Za glazbeni intermezzo pobrinuli su se učenici Osnovne glazbene škole Pakrac, Ida Jirasek na flauti i Goran Sotonica na harmonici, koji su se prvi put pakračkoj publici predstavili kao novoosnovani komorni duo za koju su ih pripremili učitelji Martina Faktor i Ivan Golub.