Predavanje na temu „Stari grad Pakrac-rezultati druge godine arheoloških istraživanja“ bit će  održano u utorak, 9. listopada s početkom u 18 sati, u Gradskoj vijećnici kompleksa Janković, a predavač će biti će dr. sc. Juraj Belaj iz Instituta za arheologiju, voditelj arheoloških iskapanja koje se na glavnom pakračkom trgu provode unazad dva ljeta.

Riječ je o prezentaciji ovogodišnjih arheoloških iskapanja provedenih u razdoblju od 18. lipnja do 13. srpnja na ostacima srednjovjekovne utvrde Stari grad Pakrac.

Prema preliminarnim rezultatima na prostoru između zgrade općine i policije, skupina arheologa među kojima je i naša arheologinja Tea Lokner, našla je zidove gotičke crkve, vrlo vrijedne građevine sazidane od ručno klesanog kamenja. Pored toga arheolozi su i ove godine, kao i prošle, pronašli dosta keramike i metalnih predmeta iz mlađeg vremena, koji će po potrebi ići na restauraciju nakon čega će biti vraćeni pakračkom muzeju.

Lanjsko takvo predavanje izazvalo je veliki interes građana koji su napunili gradsku vijećnicu, a tom prigodom dr. Belaj je i istaknuo: „Nigdje nisam naišao na toliko interesa i volontera prilikom arheoloških istraživanja kao ljetos u Pakracu. Građani Pakraca su zaista pokazali iznimni interes, poznavanje povijesti i ljubav prema svome gradu.“

Za arheološka istraživanja starog grada Ministarstvo kulture ove godine izdvojilo je 90.000 kuna, dok je Grad Pakrac sufinancirao 30.000 kuna i ustupio korištenje gradskog bagera i kamiona te po potrebi pomoć zaposlenika javnih radova.

Kako nam je rekla Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja Grada Pakraca, ulaz je slobodan i svi zainteresirani sugrađani su dobrodošli.