U sklopu 6. Kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s međunarodnim sudjelovanjem naziva “Rehabilitacija u psihijatriji-budućnost bez ožiljaka” koji se održava u Pakracu večeras je u starom dijelu pakračke bolnice, nekadašnje psihijatrije, održana monodrama „Potrošeni snovi“ koju je izvela poznata hrvatska glumica Natalija Đorđević.

Prije početka predstave goste i sudionike kongresa o događanjima u zgradi pakračke psihijatrije tijekom rujna 1991. godine, kada su hrvatski branitelji spasili više od 300 pacijenata, još jednom je upoznao prof. dr. sc. Veljko Đorđević istaknuvši kako takva djela trebaju biti zabilježena i upamćena zbog generacija koje dolaze, a jedan od takvih pokušaja je i izdavanje knjige „Pouke o čovječnosti“ te dodao kako je njihova ideja da se zgrada obnovi.

Dr. Marijana Braš istaknula je kako je njihova želja na ovo mjesto dovesti vrhunske umjetnike koji će ovdje graditi snažan umjetnički izričaj, kao što je umjetnost bila dio rehabilitacije i pakračkih pacijenata nekadašnje psihijatrije te kako im je namjera kroz ovaj simbolični čin vratiti nadu da će ova bolnica biti obnovljena.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević rekla je kako su Pakračani ponosni na svoju povijest, posebno zdravstvenu, budući da je sama zgrada psihijatrije stara 100 godina, a najveći procvat pakrački medicinski centar imao je prije Domovinskog rata kada je građanima  na raspolaganju bilo više od 700 kreveta i stotinjak liječnika. Istaknula je i ponos na hrvatske branitelje koji su obranili grad, izveli najhumaniju akciju u Domovinskom ratu, za koju bez pomoći zagrebačkih prijatelja mnogi ne bi niti čuli. Tom prilikom najavila je kako Grad priprema dokumetaciju za natječaj ministarstva regionalnog razvoja projekt obnove zgrade koja će biti namijenjena za skrb veterana Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Okupljene je pozdravio i dr.sc. Vjekoslav Jeleč, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, rekavši kako su događanja najhumanije akcije spašavanja zapravo pouka svim liječnicima i razotkrivaju samu tajnu života, a to je suosjećajnost prema bližnjemu, dok je Dinko Tandara, pomoćnik ministra branitelja, izrazio zadovoljstvo i podršku u nastojanjima da se zgrada psihijatrije napokon obnovi i u budućnosti posluži onim ljudima koji su dali sve za domovinu.

Monodrama „Potrošeni snovi“ nastala je po motivima drame „Višnjik“ A.P. Čehova u koju su ukomponirani još neki Čehovljevi tekstovi te pjesme poznate ruske glumice i pjesnikinje Natalije Vorobjove Hržić, inače i redateljice same predstave, koja je također prisustvovala večerašnjoj izvedbi u Pakracu.

Pakračani su mogli uživati u vrhunskoj predstavi koja je dobila nagradu za najbolju glumačku interpretaciju na Međunarodnom tjednu monodrame u Umagu, a monodrama je igrana i u Taganrogu (Rusija), gradu u kojem je rođen Čehov, na Međunarodnom kazališnom festivalu Velika provincija.