Ljeto je razdoblje u godini kada se najviše čita što potvrđuju i Pakračani koji i ovog ljeta posežu za različitim štivom u pakračkoj gradskoj knjižnici. Duge ljetne dane čitanjem knjiga krate odrasli, ali i najmlađi te školarci pa je dječji odjel jedan od „najprometnijih“ zadnjih nekoliko tjedana.

Iako Gradska knjižnica Pakrac u srpnju i kolovozu radi u izmijenjenom radnom vremenu zbog godišnjih odmora, zna se stvoriti poprilična gužva kako bi korisnici posudili neke od popularnih naslova, rekla nam je Monika Lucić Fider, ravnateljica knjižnice.

Čitalačke navike nisu se bitno mijenjale, i dalje Pakračani preferiraju beletristiku, krimiće i ljubavne romane, a neki od bestselera koji su stalno „vani“ su „Kralj obmane“ Johna Harta, „Preživjele“ američkog pisca Rileya Sagera, „Žena u sjeni“ spisateljice Linde Howard ili „Macbeth“, poznatog norveškog pisca krimića Joa Nesboa. Rado se čitaju i ekranizirane knjige, pa su neke od popularnijih „Sluškinjina priča“ Margaret Atwood, „Carol“ Patriciae Highsmith, „Oštri predmeti“ Gillian Flynn ili „Gospodin mercedes“ Stephena Kinga.

Pakračani posežu i za domaćim piscima, a pokazalo se da vole i putopisne proze Davora Rostuhara, Mateja Perkova ili Darka Beljaka. Isto tako, čita se popularna psihologija kao i razne kuharice, priručnici o vrtlarstvu, hobijima i slično, dok je stručna literatura, kao školska lektira, sva u policama.

Iako se tijekom školskih praznika „odmaraju“ od lektira, školarci najviše posuđuju knjige „Gricko: Čudovište koje gricka knjige“ Emme Yarlett, „Ponoćne pustolove“ Davida Walliamsa, „Kako je Oskar postao detektiv“ Andreja Rozmana ili „Veličanstveni izum“ Ashley Spires.

Oni najmlađi vrijeme provode uz listanje najdražih slikovnica, nerijetko i na dječjem odjelu pakračke knjižnice.