Prigodnom svečanosti u organizaciji Društva Mađara Pakrac, u subotu je ispred Hrvatskog doma „dr. Franjo Tuđman“ svečano obilježen Dan Mađara. Svečanost, koja je sastavni dio „Pakračkog ljeta“, su uveličala pristigla prijateljska društva sastavljena uglavnom od pripadnika nacionalnih manjina koji su kulturno-umjetničkim sadržajem predstavili dio vlastite kulturne baštine.
Goste je u ime domaćina pozdravio Josip Fa, predsjednik Društva Mađara Pakrac rekavši kako su pakrački Mađari redoviti sudionici sličnih manifestacija na kojima predstavljaju mađarske običaje i tradiciju, dok je u ime Grada Pakraca to učinila Jelena Hihlik, ravnateljica pakračkog gradskog muzeja.


Svečanost nije propustio niti saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics. Obraćajući se pohvalio je rad mađarske manjine na području Zapadne Slavonije, dok je na mađarskom jeziku prisutne pozdravio gradonačelnik Cseprega Krisztian Vlasich koji je na obilježavanje pristigao u društvu dvadesetak članova predstavnika tamošnje hrvatske zajednice.
Nit poveznica između Cseprega i Pakraca je činjenica da su se tijekom 18. i 19. stoljeća, uz Daruvar i Lipik, istovremeno nalazili u posjedu grofovske obitelji Janković, a jučerašnji susret svojevrstan je uzvrat na prošlogodišnji rujan kad su pakrački Mađara boravili u Csepregu gdje su ih pripadnici hrvatske zajednice upoznali s bogatom povijesti toga grada.
Tijekom poslijepodneva ispred Hrvatskog doma, u kulturno umjetničkom ili gastronomskom djelu programa, predstavili su se Društvo Mađara Lipik, Zajednica Mađara Daruvar, Zajednica Mađara Pisanica, Zajednica Mađara Grubišno Polje, Zajednica Mađara Zagrebačke županije, Kulturno prosvjetno društvo „Sloga“ Pakrac, Zajednica Talijana Lipik, Zajednica Talijana „Liberta“ Ploštine, Češka Beseda Prekopakra, Češka Beseda Doljani te Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač.
Nakon toga gosti iz Cseprega su posjetili župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, Saborni hram Svete Trojice te oba pakračka muzeja.