Skori 90.-ti rođendan KUD-a Seljačka sloga iz Prekopakre, koji će biti prigodno organiziran i svečano obilježen 2019. godine, bio je glavna tema skupštine Društva održane 7. travnja u Lovačkom domu u Prekopakri u nazočnosti stotinjak gostiju i uzvanika.

Podnoseći izvještaj o radu u 2017. godini, predsjednica Dubravka Arland kratko je prezentirala redovne godišnje aktivnosti KUD-a iz kojih posebno vrijedi istaknuti domaću Smotru folklora održnu posljednjeg vikenda svibnja, kao i već tradicionalno Šokačko sijelo u Prekopakri koje „Slogaši“ niz godina organiziraju u prekopakranskom Češkom domu.

Arland je predstavila i plan rada za tekuću godinu koja se, što se tiče aktivnosti neće previše razlikovati od proteklih. Iz njega izdvajamo skori nastup na Županijskom mozaiku u Kutjevu 14. travnja kao i na ostalim općinskim, županijskim smotrama, a neupitan je i nastavak rada s mladim sekcijama u sklopu društva s kojima vrijedno rad Martina Svjetličić Brtan.

Društvo je u 2017. godini prihodovalo oko 40 tisuća kuna, a najviše novca slilo se iz blagajni Grada Pakraca (13 tisuća) te Ministarstva kulture (16 tisuća). Rashodovalo se otprilike isto toliko, doznali smo iz temeljitog izvještaja blagajnice Dijane Major. U tekućoj godini, koja je ujedno i pripremna za spomenutu godišnjicu Društva, Grad Pakrac je svoja sredstva povećao na 20 tisuća kuna. I to neće biti sve…

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnica Anamarija Blažević je najavila aktivno sudjelovanje Grada u proslavi 90.-og rođendana prihvativši generalno pokroviteljstvo svečanosti. Pritom je naglasila buduću neupitnu financijsku potporu Seljačkoj slozi koja je zasigurno zaslužuje kao vjerni čuvar kulturne baštine i narodnih običaja našeg kraja.

Rad društva biranim su riječima pozdravili Gabrijela Sabo Seleši, voditeljica ureda Turističke zajednice Pakrac, Vlado Eck, predsjednik MO Prekopakra, kao i Dubravka Laučan, predsjednica udruge Hrvatska žena iz Prekpakre, dok se Vinko Strganac iz prijateljskog KUD-a Zelen gaj, uz pozdrave, osvrnuo i na financijsko stanje u prekopakranskom KUD-u, rekavši kako kao kulturnjak i konzument drugog proračuna pomalo zavidi kvalitetnoj suradnji Seljačke sloge i Grada Pakraca.