banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Druga književna večer ovog tjedna privukla je sinoć  u prostore gradske knjižnice tridesetak ljubitelja književnosti. Predstavio se  Damir Karakaš,  autor romana „Sjećanje šume“ za koju je lani  dobio nagrade „Petar Kočić“ i  „Fric“ za najbolju knjigu fikcijske proze, a koliko je knjiga dobro prihvaćena govori i podatak da joj je ovo već peto izdanje kao i da je uvrštena u lektiru za srednje škole.

Kroz razgovor s Monikom Lucić Fider, ravnateljicom Knjižnice, okupljeni su čuli kako je knjiga nastajala, što joj je bila inspiracija kao i što ga je tijekom života oblikovalo u književnika. Knjigu  je opisao kao fikciju s autobiografskim elementima, koja se u 33 slike čita poput starog obiteljskog foto albuma, a kroz koju pratimo odrastanje dječaka i njegov međuodnos s despotskim likom oca. Nastajala je dugi niz godina, kao i sva autorova djela uostalom, jer on sam kaže da ne podnosi nametanje rokova te da je spreman raditi roman i po deset godina ako on to zahtijeva.

Večer je posebno zanimljivom činio i humorističan autorov osvrt na sebe, vlastiti život, karijeru, obiteljske veze i porijeklo, kao i  na godine provedene živeći i radeći u Francuskoj. Koliko je to sve bilo zanimljivo govori i podatak da je druženje s autorom potrajalo dva sata.

I ova književna večer je dio obilježavanja Dana Grada.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić