Pakrački učenici i učenice petih razreda osnovne škole priključili su se svojim europskim kolegama u akciji obilježavanja Dana eliminacije rasne segregacije i tako postali dijelom kampanje „P.S. Pokreni solidarnost!“.


U sklopu akcije naši mladi osnovnoškolci svojim će sugrađanima uputiti poruke solidarnosti šaljući im razglednice na kojima se nalaze fotografije koje govore o različitosti, diskriminaciji i vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje. Spomenute fotografije rad su fotografa i fotografkinja iz Francuske, Poljske, Španjolske i Hrvatske a osnovnoškolci iz ove četiri zemlje će sudjelovanjem u ovoj kampanji postati dijelom projekta u sklopu kojeg će naučiti kako analizirati fotografiju i u njoj skrivenu poruku, ali i poruke skrivene u drugim vizualnim materijalima koji ih svakodnevno okružuju. Tekst razglednice osnovnoškolci će kreirati na radionici pisanja koji će voditi učiteljice Martina Nenadović Lneniček, Lejla Skalnik, Manuela Papić, Marija Rakuljić i pedagoginja Željka Maic. Potom će svaki učenik koji sudjeluje u projektu, kao da šalje poruku u boci, iz telefonskog imenika nasumce odabrati adresu primatelja razglednice.


Temelji ovog projekta su u građanskom odgoju te umjetničkom i kulturnom odgoju i obrazovanju, a nastao je iz projekta francuske organizacije „La Ligue l'enseignement“ koja ga provodi već 15 godina i koji uključuje 100 000 učenika i učenica diljem francuske. Ovaj međunarodni projekt u organizaciji nevladine organizacije Centar za mirovne studije trajat će dvije godine, a u Hrvatskoj će u prvoj godini njegovog provođenja sudjelovati 13 osnovnih škola.
Razglednice s porukama solidarnosti naši osnovnoškolci slat će 21. ožujka , na Dan eliminacije rasne segregacije, a oni naši sugrađani koji dobiju jednu od „poruka u boci“ mogu dati svoju podršku projektu i u njemu sudjelovati tako da na primljenu razglednicu i odgovore vlastitom porukom solidarnosti!