banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

U opuštenoj atmosferi uz razgovor o budućim planovima protekao je jučerašnji prijam u gradskoj vijećnici maturanata gimnazije kod pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević upriličen u povodu njihovog uspješnog predstavljanja Hrvatske, Pakraca i svoje škole u Europskom parlamentu u Strasbuorgu gdje su boravili 16. veljače kao nagrada za sudjelovanje na video-natječaju Euroscola 2017 koji provodi Ured Europskoga parlamenta u Hrvatskoj na kojem su u konkurenciji 50-tak hrvatskih srednjih škola osvojili 3. mjesto.
Gradonačelnica im je nakon nedavne javne čestitke prijamom htjela još jednom zahvaliti, na uspješnom predstavljanju Pakraca istakavši da je ponosna na svoje mlade sugrađane, vjerojatno kao i njihovi roditelji, ali i čuti izravno njihove dojmove. Tom prilikom ih je pozvala da se na jesen, nakon uspješnog upisa na fakultete, jave na neki od tri gradska programa stipendiranja studenata i time najave povratak s fakulteta u Pakrac. Za uspomenu, ali kako im je rečeno i da bi bili svjesni o tradiciji škole u kojoj se školuju, su dobili monografiju autorice Elvire Ančić „Učiteljska škola u Pakracu 1871-1965“ te repliku slavonskog banovca.


Govoreći i dojmovima Barbara Krejči, koja je u Europarlamentu odličnim uvodnim govorom predstavila Hrvatsku, Pakrac i školu je rekla da to baš nije bilo tako spontano i opušteno kako je možda izgleda na video snimci. Bilo je puno straha koji je dodatno pojačan impresijom veličine zgrade, vijećnice i ukupnog ambijenta te je odahnula kada je sve proteklo bez problema. To je potvrdila i profesorica Vesna Ančić koja je rekla da tijekom Barbarinog govora nije disala, a kolega profesorici engleskog jezika Zvjezdanom Šteković su potekle suze.
Mada je do upisa na fakultet ostalo oko četiri mjeseca gotovo svi znaju što žele upisati i većina se odlučila za prirodoslovne znanosti.
Projekt nije gotov, istakla je prof. Ančić. Moraju montirati i poslati Euroscoli video film o putovanju i nastupu u Strasborugu. U četverodnevnom putovanju osnovne troškove sa 7000 eura je pokrio Europski parlament sada moraju popuniti brojne obrasce kojima će pravdati troškove.
Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome hoće li do godine s novom generacijom maturanata pokušati ponoviti uspjeh, prof. Ančić je rekla da je ovogodišnje sudjelovanje bilo spontano i film snimljen u svega jedno prijepodne, a da za na jesen namjerava pokrenuti interni školski natječaj za najbolji video film s kojim će ponovo konkurirati kod Euroscole.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić