„U Pakracu se ove godine navršava 200. godina od osnivanja majstorskog ceha, a tako duga i vrijedna obrtnička povijest, koja zadire još tamo u srednji vijek, tema je koja zaslužuje biti središnji dio ovakve kulturne manifestacije kao što je Noć muzeja. Izložba koju od večeras možete razgledati, usudit ću se reći da zaslužuje i svoj stalni postav, rekla je Jelena Hihlik, ravnateljica pakračkog muzeja, prilikom svečanog otvorenja Noći muzeja koja se održava u petak 26. siječnja od 18 sati do 1 iza ponoći, a u kojoj na nacionalnoj razini sudjeluje 110 hrvatskih gradova i preko 230 muzeja, galerija i ostalih kulturnih ustanova.


Iako je glavna tema Noći muzeja na nacionalnoj razini „Brže, više, jače… citius, altius, fortius …“ sportskog karaktera, u Pakracu je ove godine naglasak ipak na 200.-toj godišnjici obrtništva u Pakracu. Da je tema pun pogodak, dokazali su i brojni sugrađani koji niti ove godine nisu iznevjerili te su pakrački muzej posjetili u velikom broju. Tijekom večeri mogli su razgledati bogato opremljenu izložbu „Majstori, alati i stari zanati“ posvećenu ovoj vrijednoj obljetnici organiziranog obrtništva u Pakracu i Lipiku. Oni koji to nisu učinili ove noći, moći će narednih mjesec dana, koliko će trajati njen postav.
Posjetitelje je prilikom svečanosti otvaranja pozdravio i Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, rekavši tom prilikom da je ova večer tek prva u nizu događanja povodom obilježavanja 200-te godišnjice obrtništva, podsjetivši da lokalno udruženje trenutno ima 160 aktivnih obrtnika. Izrazio je i zadovoljstvo što je nakon petnaestak godina ponovo uspostavio poslovnu, dvosatnu suradnju sa stricem Slavkom Lepkom, poznatim pakračkim obrtnikom, s kojim je posjetiteljima uživo, s britvicom u ruci, predstavio čari svog zanata.


Prisutne je pozdravila i gradonačelnica Anamarija Blažević. Čestitavši obrtnicima visoku obljetnicu naglasila je važnost obrtništva za pakrački kraj - kako nekad tako i danas – te potvrdila riječi Jelene Hihlik da obrtništvo zaslužuje stalni postav i to u nekom budućem, prostranijem domu pakračkog muzeja.
Obrtnički ceh, osim brijačkog dvojca „strikana i netjaka“ Lepke, predstavljao je i lončarski obrt Valentina Vala iz Petrinje, otkrivši onoj mlađoj populaciji tajne lončarstva, a poprilična gužva niti jednog trenutka nije se smanjivala oko promotivnog štanda pakračkog pivara Marka Barčana, koji je tijekom večeri primao pohvale za vlastito craft-pivo.

Nije izostao niti onaj sportski, tematski zadan, karakter priredbe. Organiziran je i posebno opremljen sportski kutak u kojem građani mogli pogledati virtualnu izložbu o povijesti sporta Pakraca i Lipika, dok su rukometni zaljubljenici mogli na velikom televizoru pratiti polufinale Europskog prvenstva u rukometu. Osim toga, nekoliko metara dalje, u popularnom i izuzetno posjećenom pakračkom Muzeju vojne i ratne povijesti, postavljena je izložba „Tjelovježba i sport u vojsci i policiji - ratu i miru“.
Noć muzeja svojim su nastupom uveličali i učenici Osnovne glazbene škole Pakrac – ansambl flaute, koji su se pod vodstvom nastavnice Martine Faktor, predstavili uvodnom glazbenom točkom.