Na reviji narodnih nošnji „Obnovljena baština Hrvatske“ održanoj 10. prosinca u novozagrebačkom Kulturnom centru Travno, predstavljena je i narodna nošnja iz Prekopakre. Nošnju koju su izradile Jakomina Nina Smidt i Zlata Svjetličić nosila je Anamarija Blažević.

Na nedjeljnoj reviji predstavljeni su najljepši novoizrađeni primjerci hrvatskih narodnih nošnji nagrađeni ili pohvaljeni u proteklih sedam godina na manifestaciji „Obnavljamo baštinu“ koja se održava u Trnjanima kod Slavonskoga Broda, a prekopakranska nošnja, koju je i tada nosila Anamarija Blažević, pravo finalnog predstavljanja na jučerašnjoj reviji izborila je osvojenom drugom nagradom 2012. godine.

Tijekom sedam godina održavanja, na reviji u Trnjanima se predstavilo 178 novoizrađenih ženskih i muških narodnih nošnji (131 ženska i 47 muških) iz hrvatskih regija, ali i regija u kojima žive Hrvati izvan domovine. Među njima je zapaženo mjesto imala i prekopakranska, kao i na jučerašnjoj smotri gdje se pojavila među odabranih 25 muških i ženskih.

Nošnje su jedno od najviše uništavanih materijalnih kulturnih dobara. Njihova obnova, restauracija i rekonstrukcija problem je mnogih folklornih skupina. Suvremena je proizvodnja tekstila, izrada i obnova narodnih nošnji uvjetovana i prilagođena novim namjenama. Gotovo da nema tradicijske tekstilne tehnike koja nije revitalizirana. Pored žena koje se tekstilnim rukotvorstvom bave od mladosti, danas ono postaje hobijem brojnim mladim ljudima. Dok je to nekad bio samo ženski posao, danas se njime vrlo uspješno bave i muškarci. Tekstilnim rukotvorstvom danas se bave daroviti pojedinci, udruge, obrtničke radionice i specijalizirane ustanove.