Pakračani vole putopise i predavanja s putovanja, rekla je Monika Lucić,  ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac, a potvrđeno je to i sinoć u čitaonici Gradske knjižnice Pakrac na predavanju putopisca i svjetskog putnika  Tomislava Perka  koji je predstavio svoju knjigu putopisa „1000 dana ljeta“ i  putopisno  predavanje „7 godina na cesti“. Čitaonica je bila dupkom puna, što znači više od 40-tak osoba, Pakračana uglavnom mlađe i srednje dobi  među kojima smo prepoznali i neke od domaćih „svjetskih“ putnika.

Mladi Zagrepčanin Perko (32 godine) je  okupljenim znatiželjnicima ispričao kako se je pred osam godina odrekao dobrog posla brokera na Zagrebačkoj burzi nakon što je upoznao surfing coach‎ (besplatno ugošćavanje u svom domu nepoznatog gosta pronađenog putem interneta) i krenuo na put autostopom s malim dnevnim budžetom (50 do 60 kuna) najprije putujući po zemljama Europe. Shvativši da u tome ima blogerskog i putopisnog potencijala odlučio se je na dalje destinacije, a prva neeuropska zemlja mu je bila Bangladeš, nakon čega 2011. godine se odlučuje na trogodišnji put oko svijeta prošavši kroz 40 zemlja i autostopom prevalio 50.000 kilometara nakon kojeg je nastala knjiga „Tisuća dana proljeća“.  Sljedeće putovanje u Novi Zeland rezultiralo je knjigom „Tisuća dana ljeta“.

Osim o tim iskustvima, Perko je publiku ohrabrivao da i sami probaju takvu avanturu što s obzirom na iskazani interes nije nemoguće.