Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca jučer je u restoranu KTC-a pred više od 400 okupljenih gostiju s područja Pakraca i okolnih mjesta proslavilo praznik Rođenja Presvete Bogorodice - Malu Gospojinu, koja je ujedno i krsna slava Vijeća. Ovo je deseta po redu proslava krsne slave VSNM Pakraca te je postala i tradicionalno okupljalište Srba s pakračkog područja, ali i iz cijele Zapadne Slavonije.

Posebni gosti jučerašnje svečanosti bili su saborska zastupnica SDSS-a, Dragana Jeckov i Đorđe Vujović, predsjednik Skupštine općine Budva. Među sudionicima još su prisustvovali Miroslav Grozdanić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije, Siniša Martinović, zamjenik načelnika općine Okučani, Ranka Milojković, zamjenica načelnika općine Dragalić, Stanko Janić i Branko Jurišić iz Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba, Mirsada Popović Damjanović, vijećnica SDSS u Gradskom vijeću Grada Pakraca te predstavnici ostalih nacionalnih manjina, udruženja antifašista i izaslanici županijskih, gradskih i općinskih VSNM s područja Zapadne Slavonije.

Obraćajući se gostima, Nikola Ivanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca, naglasio je da će Vijeće “njegovati i promovirati našu kulturu, tradiciju i običaje te čuvati naš nacionalni identitet“.

Pohvalio je i rad većine članova Vijeća te njihovu uključenost u aktivnosti, članove mjesnih odbora i aktiviste koji su pomogli u organizaciji ove proslave, kao i drugih aktivnosti, posebice radnih akcija. Posebno je zahvalio Srpskom narodnom vijeću iz Zagreba na podršci u organizaciji ove proslave.

Srbi u Pakracu stoljećima slave ovaj crkveni praznik te se prema zapisima Srpske pravoslavne crkve, Eparhije pakračko-slavonske, spominje i osnivanje velikog sajma o Maloj Gospojini koji je značajno doprinio privrednom razvoju grada. Ova tradicija datira iz vremena episkopa Sofronija Podgoričanina koji je stolovao u Pakracu od 1705. do 1710. godine.

Pakrački paroh Đorđe Teodorović, uz pomoć đakona, posvetio je slavski kolač i žita te čestitao praznik i krsnu slavu Vijeću uz želje da se ovakva okupljanja u zajedništvu nastave i dalje.