Proslava Dana češke kulture manifestacijom „Knedlički“, u sklopu programa „Pakračko ljeto“, bila je idealan povod za još jednu proslavu – 110. godišnjicu od osnutka Češke besede Prekopakra. Povodom toga su organizatori, Češka beseda Prekopakra i Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, upriličili raznovrstan gastronomski i kulturno-umjetnički program u prekopakranskom češkom domu.

Staročeški sajam, održan na središnjem trgu u Prekopakri, prezentirao je kulinarske specijalitete, a na štandovima su besede iz Garešnice, Dežanovca i Bjelovara te Društvo Mađara Pakrac, Udruga žena Lipik, „Hrvatski pleter“ i Hrvatska žena Prekopakra izložili rukotvorine.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti i nastupe čeških beseda iz Doljana, Donjih Sređana, Bjeliševca, Siska te Općine Postrekov iz Republike Češke. Njima se u nastupu pridružilo i Kulturno-umjetničko društvo „Seljačka sloga“ iz Prekopakre.

Intoniranjem češke i hrvatske nacionalne himne, u izvedbi mješovitog zbora Besede, otvorena je svečana proslava u Češkom domu te se nastavila uz kulturno-umjetničku prezentaciju pjesama i plesova bogate i duge češke tradicijske baštine.

Tajnik Besede, Igor Matek, pozdravio je sve prisutne goste, a posebice Marijana Širca, zamjenika gradonačelnice Pakraca, Miroslava Ivančića, predsjednika Gradskog vijeća Grada Pakraca, Mladena Dolića, predsjednika Gradskog vijeća Grada Lipika, Vladimira Bileka, saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu te Anu Mariu Štruml-Tuček, predsjednicu Saveza Čeha u RH.