Premijerna izvedba predstave „Ivica za zrnu graška“, koju je sinoć u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ pred punom dvoranom izvela Dječja glumačka skupina KPD „Sloga“ Pakrac, održala se u okviru kulturnog dijela „Pakračkog ljeta“. Ovo je četvrta cjelovečernja predstava koju je izvela glumačka skupina objedinivši mlade glumce koji u trenutnom sastavu imaju od 7 do 16 godina, a koju potpisuje ista autorica, Dubravka Špančić. Pored cjelovečernjih predstava, ovaj glumački sastav redovito vrijedno radi i na scenskim prikazima koje imamo prilike vidjeti povodom obilježavanja Dana Grada Pakraca, na priredbama Kulturno-prosvjetnog društva „Sloga“ i raznim gostovanjima.

„Nema ljepšeg ni pogodnijeg dana za premijeru od današnjeg, koji je blagdan svetog Antuna Padovanskog, a on je, između ostalog, zaštitnik za izgubljene stvari, ali i duše. Svi znamo da biti izgubljen nije samo ono kad se spremaš pitati nekoga za put ili kad tražiš po GPS-u, na karti, već da se izgubiti možemo na razne načine. Nismo po tome ni drugačiji, ni gori, ni manje dragi ili pametni“, obratila se publici Dubravka Špančić, autorica i redateljica predstave.

Priča je nastala tako da su mladi glumci otvorili temu improvizirajući scenarij u dramskoj igri. Isti je scenarij autorica pokušala razviti u predstavi dodajući edukativne poruke kako za male, tako i za „velike“ gledatelje. Povodom toga, Špančić je poručila gledateljstvu kako im se „neki dijelovi predstave možda neće svidjeti,  smatrat ćete da su možda neprimjereni, da nisu za djecu. Nisam pedagog pa ću reći kao mama – jesu, sve dok nam djeca gledaju televiziju, slušaju naše razgovore i svađe, dok se spajaju na WiFi gdje i kad god stignu, a mi ne odvajamo vrijeme za razgovor o stvarima koje pritom susreću, a ne razumiju.“ Sudeći po reakcijama okupljenih, glasnom pljesku i izrazima lica, oduševljenja i pozitivnih kritika nije nedostajalo.

Glumili su: Emi Ančić kao vila, Svea Anušić kao drvosječa, Nina Babojelić kao Macmalić, Ariana Bosak kao rendžer, Antonia Kiš kao planinarka, Stjepan kiš kao dječak, Erika Mercluft kao vilina kćer, Patrik Mercluft kao lovac, Luna Pejša kao pirotehničar, Lora Tomić kao tata Ante, Sara Zelenika kao zečić, Lea Zakarić kao izviđač, Greta Špančić kao vještac/ica, Iva Sommer kao Ivica, Lara Zelenika kao Marica te Kristina Zednik kao maćeha Baterijana – modna agentica.

Tehnički suradnici u realizaciji predstave bili su: Marina Ančić na rasvjeti, Stefani Čenan na zvuku, glazba je izabrana u suradnji s Jozom Hodakom, plakate je pripremio Ivan Jakovljević, a za uređenje scene zaslužni su Jadranka Kelemen i Damir Kligl.