U Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ u utorak 13. lipnja s početkom u 20 sati možete pogledati premijernu izvedbu predstave „Ivica na zrnu graška“. Predstava je autorska, autorice i redateljice Dubravke Špančić, a izvode ju članovi dječje glumačke skupine Kulturno-prosvjetnog društva „Sloga“ u sklopu manifestacije „Pakračko ljeto“.

Priča govori o modi i trendovima, obitelji i ljubavi, porocima i djeci izgubljenoj u sadašnjosti. Kao i svaka predstava „Sloge“ do sada, i ova je nastala tako da su mladi glumci otvorili temu improvizirajući scenarij u jednoj dramskoj igri. Isti je scenarij autorica razvila u predstavi dodajući edukativne poruke malim, a osobito „velikim“ gledateljima.

Glavni likovi priče su; Ivica, domišljati mladić, i Marica, šminkerica u pubertetu. Oboje gradska djeca emotivno zanemarena. Otac im je alkoholičar oženjen „sponzorušom“ koja trguje zlom ne birajući sredstva, a pritom surađuje s okorjelim kriminalcima. Kroz priču, u lutanju šumom, Ivica i Marica suočavaju se sa stvarnim i osobnim strahovima, čarolijama, životnim opasnostima. No, k tome ipak uspijevaju upoznati pjev ptica, potok, pa i grašak. Ostali likovi ove priče, koji su jednako glavni u svom tumačenju, su tu, kao i u životu svakog pojedinca, da pomognu djeci u pronalasku pravoga puta - izlasku iz šume i odrastanju.

Donosimo kratki sadržaj: U šumi, Ivica i Marica, u potrazi za pravim putem, roditeljskom ljubavlju i sobom samima (a „nisu ponijeli ni mobitel“) predstavljaju moguće scenarije s današnjim problemima u obitelji i društvu. Lik Macmalić (Nije izmišljen! Dolazi iz jedne stare predstave.), koji još uvijek čuva šumu u kojoj živi, vodi nas kroz priču sa svojim suradnicima; dobrim ljudima i čudnim bićima. U priči susrećemo dobre i loše likove i osobine uz koje Ivica i Marica uče spoznati prave životne vrijednosti. Radnja se odvija u šumi, opet našoj slavonskoj (na Papuku/Psunju), na jednom proplanku, u gustišu, među šumskim zvijerima i pred kućom babe vještice. Ivica i Marica ne ulaze u kuću, vještica na kraju ne gori u krušnoj peći, ali priča svejedno ima svojih strahota i nevolja koje vam mali glumci žele  predstaviti u želji da; saznate da ta zla postoje, razgovarate kod kuće ili u školi o njima, a s ciljem da vas u odrastanju, ili roditeljstvu, mimoiđu! Ipak, kao i gotovo svaka priča, i ova ima sretan kraj.

Glume: Emi Ančić (Vila), Svea Anušić (drvosječa), Nina Babojelić (Macmalić), Ariana Bosak (rendžer), Antonia Kiš (planinarka), Stjepan Kiš (dječak), Erika Mercluft (Vilina kćerkica), Patrik Mercluft (lovac), Luna Pejša (pirotehničar), Iva Sommer (Ivica), Greta Špančić (vještica/ac), Lora Tomić (tata Ante), Lara Zelenika (Marica), Sara Zelenika (zečić), Lea Zakarić (izviđač) i Kristina Zednik (maćeha Baterijana - modna agentica).