banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

„Izložba koja je pred vama organizirana je povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva , a rezultat je zajedničke suradnje Srednje škole Pakrac te djelatnika pakračke i lipičke bolnice. Dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingele, začetnice modernog sestrinstva i on je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije, rekla je Vesna Božić, diplomirana medicinska sestra u ime organizatora na otvorenju izložbe „Mala povijest sestrinstva“ održanom 11. svibnja u Muzeju Grada Pakraca.

Do sad je Međunarodni dan sestrinstva obilježavan interno, tek pokojim tematskim plakatom ili kasnije - akcijama mjerenja šećera i tlaka na pakračkoj tržnici. Sve to, tvrdi Božić, smatrali su nedovoljnim pa su se odlučili na zajednički projekt koji je rezultirao ovim postavom.

Više od pedeset posjetitelja doslovno je zatrpalo izložbeni prostor muzeja gdje su izložene brojne fotografije, dokumentacija, ali i razna medicinska pomagala iz pakračke i lipičke zdravstvene ustanove, prikupljene kroz vrijeme i sačuvane od devastacije .

Uz prigodan glazbeni program u izvedbi učenika SŠ Pakrac zadovoljstvo posjetom, velikim interesom, ali i samom tematikom izložbe izrazila je i kustosica muzeja Jelena Hihlik koja je tom prilikom naglasila da je povijest sestrinstva usko vezana za povijest zdravstva koja u Pakracu ima dugu i nadaleko poznatu tradiciju „takvu povijest treba sačuvati, istraživati i prezentirati je, kako našim građanima, tako i onima koji posjete naš grad.“

Čestitajući Međunarodni dan sestrinstva, izložbu je svečano otvorila gradonačelnica Anamarija Blažević, koja je pozdravila prisutne sadašnje i buduće medicinare te pohvalila njihov korak u očuvanju povijesti svog zvanja i zanimanja dodavši da ovakva izložba zaslužuje stalni postav u možda nekom budućem adekvatnom prostoru.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić