Zahvaljujući želji bivših članica župnog zbora „Sv. Cecilija“, trudu članica Udruge žena „Badljevina“, glazbenoj podršci Miroslava Badrova i Krešimira Delača te financijskoj potpori Grada Pakraca, jučer su predstavljeni projekt i pjesmarica pod nazivom „Badljevino, pjesmom te volim“. Riječ je o proizvodu ideje očuvanja jednog dijela tradicije – pjesama koje su se nekada pjevale u badljevačkom kraju. Uz pjesmaricu s notnim zapisima, riječima i slikama, priložen je i videozapis koji sadrži isječke s prikazima badljevačkih običaja, narodnih nošnji, a sve popraćeno zvukom starih pjesama u pozadini.

„Smatramo da je bilo iznimno vrijedno prikupiti i zapisati sve ove pjesme, ostaviti ih našoj djeci, unucima da ih ožive i pjevaju te tako čuvaju i prenose na buduće generacije našu tradiciju. Badljevine iz priče naših baka više nema, danas je ovo suvremeno selo bez zabava, bez puno okupljanja i s premalo druženja. I ako se bar neke od ovih pjesama budu čule u domovima naše djece i unuka, cilj projekta je ostvaren. Ono što je najvažnije je ljubav, ljubav prema svome zavičaju, svojoj tradiciji, ljubav prema svome selu. Zahvaljujemo svima koji su pomogli u ostvarivanju ovog projekta“, kazala je Sanja Delač, predsjednica Udruge žena „Badljevina“, koja je po završetku programa uručila zahvalnice sudionicima projekta.

„Drago mi je da je ovaj hvalevrijedan projekt ugledao svjetlo dana. Naravno da će Grad Pakrac uvijek poduprijeti takve projekte kojima se čuva naša hrvatska kultura, običaji i tradicija. U njega je utkano puno truda i rada i hvala svima koji su sudjelovali i neka to zaista bude naš ponos. I inače Udruga žena „Badljevina“ doprinosi svome selu, ali i našem gradu, pa im ovim putem čestitam na svemu što su dosad radile. Pjesmarica je pečat na sav taj rad i hvala vam od srca što će mlađe generacije imati priliku barem kroz stare slike i pjesmu proći kroz nekadašnju Badljevinu“, svesrdno je govorila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.

Publika je imala priliku poslušati kako zvuče pjesme iz pjesmarice u izvedbi Ivane Parag, Miroslava Badrova, Miroslava Delača, Krešimira Delača, Zdravka Čapeka i Marijana Andričevića, ali i zapjevati s njima evocirajući uspomene na prošla vremena.