Ponajbolji proizvođači konjske salame na našem području okupili su se na 5. natjecanju amaterskih proizvođača ove vrhunske delikatese održanom u Ploštinama u organizaciji Udruge proizvođača talijanske konjske salame izvorno Ploštine i Zajednice Talijana „Liberta“.

Trideset i četiri natjecatelja raspoređena u tri kategorije – mali, veliki i srednji proizvođači – svoje su uzorke dali na uvid šesteročlanom stručnom žiriju koji je kroz ocjenjivanje izgleda paketa, boje, okusa, mirisa, masnoće, zrelosti te naknadnog okusa izabrao one najbolje. Iako bi laici ustvrdila da loša konjska salama i ne postoji, već samo dobra i bolja, zbroj ocjena ipak je rekao svoje.

Kod kategorije malih proizvođača koja je ujedno bila i najbrojnija s 15 natjecatelja, pobijedila je Ana Bruneta, drugi je bio Ivica Straga, a treća Antonija Ivanović.  Srednje proizvođače predstavljalo je 10 natjecatelja, a najbolja salama proglašena je od Josipa Ježabeka, nijansu lošija bila je od Dražena Pierobona, dok je treće mjesto osvojila delikatesa Bruna Brunette. Kod malih proizvođača bilo je 9 prijavljenih proizvođača, a slavila je Marija Marošević, drugi je bio Antun Ježabek, a treći Ernenst Sabo.

Proglašenje pobjednika otvorili su Ferdinand Troha, požeško - slavonski dožupan, Marijan Širac iz Grada Pakraca te Antun Brunetta, predsjednik Zajednice Talijana „Liberta“.