banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Program povodom Dana Grada Pakraca službeno je završio sinoć svečanom promocijom prvog CD-a Vokalnog sastava Contesse nazvanim „Contesse s ljubavlju“. Glazbenicama iz Sastava podršku je pružila publika koja je ispunila pakračku gradsku vijećnicu do posljednjeg mjesta. „Večeras ispreplićemo tri elementa:  glazbu, proljeće i sreću. Sretni smo što ćemo u vremenu buđenja slušati govor duše koja će nam dati snagu i motivirati nas za dalje, jednom riječju  „Contesse”.”, najavila je promociju Alfreda Petani-Grafina, ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac.

Na promotivnom nosaču zvuka nalazi se šest  obrađenih  pjesama u izvornim tonalitetima, a sve su ljubavne tematike, otkuda i njegov naziv. Pjesme izvode Marta Filipović, sopranistica, Ana Kobetić, sopranistica, Sara Komljenović, mezzosopranistica i Kristina Zednik, altistica, uz klavirsku pratnju voditeljice Tee Silađi, koja je ujedno i priredila pjesme. Tonsku obradu i produkciju odradio je Jozo Hodak-Jozz.

Polaznice pakračke glazbene škole

„Od malena sam bila umjetničko dijete, ali mi je najveći poticaj za polazak u glazbenu školu bila Marta.”, započela je svoju priču Kristina Zednik koja je od ideje sviranja bubnjeva, roga i harmonike završila s gitarom u rukama. Nije ni tu stala, nastavilo se sviranjem klavira i bugarije. Osim glazbene škole, afiniteti koje gaji su oni prema jezicima, materinjem i stranima. Marta Filipović je glazbeno obrazovanje počela u glazbenom vrtiću, završila osnovnu i trenutno pohađa srednjoškolski program glazbene škole. Ana Kobetić ljubav prema glazbi, još od malih nogu, povezuje s obiteljskim talentom. Svira klavir i brač, a u skorijoj budućnosti plan joj je zasvirati i gitaru. I ako joj se ne ostvare „slavni” planovi, glazba će uvijek ostati dio nje, kaže ambiciozna Ana. Sara Komljenović, najmlađa članica Sastava, u glazbenu je školu krenula na nagovor prijateljice koja je naposljetku odustala, ali Sara se nije dala smesti i sada svira klavir. Tea Silađi, mentorica „Contessa”, vodila se mišlju „idem tamo gdje mogu predavati glazbu, tamo gdje djecu mogu naučiti svirati i pjevati”. Kada je vidjela natječaj za posao u OGŠ Pakrac, nije se predomišljala ni trenutka. Prvih godina je, kaže, bilo vrlo teško. Cilj joj je bio pronaći 4 tenora, makar i amatera, i pretvoriti ih u profesionalce. Tada je shvatila da zapravo ima blago koje traži, ima „Contesse” koje su bolje od četiri tenora i zaključila da je uistinu ostvarena i ispunjena.

Uživaju u klasičnoj glazbi

Sve četiri članice vokalnog sastava uživaju u klasičnoj glazbi, a komercijalni glazbeni ukusi su različiti od jedne do druge pa se tako isprepliće slušanje domaće hrvatske glazbe, rocka, popa, hip-hopa, rapa. Repertoar koji izvode slaže im profesorica jer, kako kažu, nikada ne bi mogle postići dogovor bez nekoga tko je „iznad njih”. Slobodno vrijeme, kojeg s obzirom na sve obveze nemaju u izobilju, iskorištavaju za spavanje, odmaranje, druženje s prijateljima i obitelji, a vole pogledati i dobar film.

„Ne znam jesam li ponosnija što sam ih gledala kako rastu ili kao gradonačelnica što imamo ovakvu glazbenu školu i ovakvu vokalnu skupinu. Moram priznati, kad se  kao grad trebamo pokazati u dobrom svjetlu, zovem ravnateljicu Alfredu i kažem joj da nam pošalje Contesse. U glazbenom svijetu, Pakrac zaista ima svjetlu budućnost i na tome vam hvala.”, rekla je Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica, koja je čestitala članicama na trudu i svemu što rade i stvaraju.

Vokalna skupina Osnovne glazbene škole Pakrac osnovana je 2014. godine kao izdvojeni ansambl velikog pjevačkog zbora Škole i u početku je imala osam članica pod vodstvom mag. mus. Martine Bator, a nastanak je potaklo zanimanje učenika viših razreda i njihova želja za posebnim repertoarom. Promjena sastava dogodila se 2015. godine odlaskom nekoliko članica po završetku školovanja i od tada sastav čine četiri članice s voditeljicom prof. Teom Silađi, učiteljicom zbora OGŠ Pakrac. Od svibnja 2016. godine nastupaju pod nazivom „Contesse”.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić