Sinoć je u Domu hrvatskih veterana u Lipiku održana večer poezije u organizaciji Doma te pakračke i lipičke knjižnice, a s ciljem upotpuniti i obogatiti vrijeme koje hrvatski branitelji, korisnici Doma, provedu u njemu. Ovo je prvi kulturni događaj u novootvorenom Domu na kojem je jedan od branitelja, Marijan Almaš, pred dvadesetak posjetitelja predstavio poeziju iz svojih zbirki koja mu je, kako kaže, istinska biblioterapija.

Naime, Marijan je 1991. godine u Bogdanovcima ranjen granatom uslijed čega je ostao bez obje noge i desne ruke, što ga nije spriječilo da kroz život nastavi optimistično. Iako njegove pjesme, osim zavičajnom – slavonskom i ljubavnom, obiluju ratnom tematikom prožetom sjetnim tonovima, Marijanov duh je potpuno suprotnog karaktera. Izrazito je duhovit, pun života i radosti, unatoč svemu lošem što mu se događalo kroz život. Za tridesetak godina, koliko piše poeziju, izdao je dvije zbirke i tri antologije, a treća zbirka je u najavi.

Uz Marijana, njegove pjesme su čitali ravnateljica pakračke knjižnice Monika Lucić-Fider, ravnateljica lipičke knjižnice Jasna Molnar-Kukić , psihologinja Ivana Marin i Marijanovi prijatelji.