U pakračkoj Gradskoj knjižnici je u srijedu u 19 sati održano i drugo predavanje u sklopu 10. tjedna psihologije, a kroz temu "Kako (o)čitati ljude - Ekmanov pristup" tridesetak prisutnih posjetititelja provela je Ivana Marin, magistrica psihologije iz Pakraca.

Prema istraživanjima većina ljudi sposobna je na čovjekovom licu prepoznati šest glavnih emocija, a to su sreća, tuga, ljutnja, gađenje, strah i iznenađenje. No, što se događa kad se one dodatno razgranaju pa u igru uđe poneki od 180 mišića koliko naše lice ima i aktivnošću dodatno definira stanje u kojem se osoba nalazi te kako to (o)čitati, Marin je prezentirala kroz četrdesetak minuta zanimljive prezentacije u kojoj je osim stručnog osvrta, povezala aktualnu temu s popularnom serijom ”Lie to me” (Laži me) koja se upravo emitira na jednoj domaćoj komercijalnoj televiziji, a u njoj se prikazuje umijeće prepoznavanja laži putem analize mikroekspresija i drugih neverbalnih znakova.

Predavanje Ivane Marin bilo je drugo od tri predviđena kroz 10. tjedna psihologije, a treće završno odradit će 1. ožujka s početkom u 18 sati psihologina Iva Sergo na temu „Kognitivno – bihevioralna terapija – što je to?“