banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Uz zvukove starih šlagera, rock evergreena i jazza, začinjeno klasičnom glazbom, prisjećanje na najznačajnije Pakračane koji su obilježili glazbeni život grada, bila je tematika sinoćnje Noći muzeja u Muzeju grada Pakraca, a koji se u ovu, jednu od najposjećenijih manifestacija, uključio već sedmu godinu. U sinoćnjem sedmosatnom bogatom glazbenom programu posjetitelji su mogli uživati u odličnoj glazbi, ali i s nostalgijom se prisjetiti nekih prošlih vremena.

Izložbom starih fotografija, instrumenata, notnih zapisa te raznih predmeta vezanih uz povijest glazbe u Pakracu  naziva „Glazbeni vremeplov“ započeo je sinoćnji program koji je predstavila Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, rekavši kako je izložba posvećena događajima i osobama koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju glazbe u Pakracu, a posebno onima zaboravljenima, a koji su u određenim trenucima u Pakracu mnogo značili.

„Ove izložbe ne bi bilo da nije bilo naših sugrađana koji su nam ustupili svoje uspomene, sjećanja te fotografije iz obiteljskih arhiva i tako nas još jednom podsjetili kako je Pakrac imao kvalitetan glazbeni život i kako je glazba bila jedna od umjetnosti koja je oblikovala ovaj grad“, rekla je Hihlik.

Građani su sinoć, primjerice, mogli saznati nešto više o životu Adele Kamenar, Lipičanke koja se cijeli život posvetila glazbenoj pedagogiji i oformila niz glazbenih skupina na našem području, zatim našeg Strahimira Bosnića, glazbenog pedagoga u nekadašnjoj Osnovnoj i Učiteljskoj školi i voditelja pakračkih školskih i gradskih pjevačkih zborova te harmonikaških i tamburaških sastava ili maestra Milana Horvata, rođenog Pakračanina i dirigenta svjetskog glasa, ali saznati da je naš Pakračanin Franjo Schneider bio graditelj umjetničkih violina u Pakracu.

Sinoćnju manifestaciju otvorila je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši kako Pakrac ima glazbenu kulturu i tradiciju što dokazuje i zapis o prvom službenom koncertu u Pakracu održanom 1. travnja 1894., a danas se ta tradicija nastavlja mnogobrojnim koncertima u različitim povodima. Dodala je kako upravo tu ljubav prema dobroj glazbi treba njegovati i nastaviti tradiciju naših starih što je jedna od značajki po čemu je naš Pakrac poseban.

Muzejom je sinoć prodefiliralo i mnogo djece koja su sudjelovala u zabavnim glazbenim radionicama, a posjetitelje su na početku večeri glazbenim nastupima počastili učenici i profesori Osnovne glazbene škole Pakrac, Luka Iverac, profesor violine, učenik Alexander Gustovarac na klaviru te učenice Ida Jirasek i Maja Berlančić na flautama uz klavirsku pratnju učenika Lovre Olivierija.

Tijekom večeri Pakračanima su nekoliko skladbi izvele i članice vokalne skupine Osnovne glazbene škole pakrac „Contesse“ uz klavirsku prtanju profesorice Tee Sileđi, a posjetitelji su mogli uživati i u tradicijskoj glazbi članova KUD-a „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, ali i u rock baladama i evergreenima koje su izveli Pakračani Srećko Draksler te Jozo Hodak - Jozz i njegov bend. Oni željni dobrog starog zvuka mogli su cijele večeri po odabiru puštati i glazbu sa gramofonskih ploča.

Gužva je bila i u prostoru iznad Turističke zajednice Grada Pakraca gdje su posjetitelji do 1 sati iza ponoći mogli razgledati i stalni postav vojne i ratne povijesti profesora Marija Tušeka.

Uz dobro vino, delicije i slastice, iza nas je još jedna povijesno zanimljiva, edukativna i posjećena noć za pamćenje.

Oni građani koji sinoć nisu uspjeli prisustvovati ovom događanju, izložbu „Glazbeni vremeplov“ mogu u narednim tjednima razgledati u pakračkom muzeju.

FOTOGALERIJA

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić