Projekcijom filma „Ovčara - neispričana priča“ te epizode „Maratonac“ iz serijala „Priče o veteranskom uspjehu“, programom u organizaciji Grada Pakraca i Nacionalnog sindikata policije, sinoć je u kino sali Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman završeno obilježavanje 25. obljetnice početka Domovinskog rata  prisjećajući se svih žrtava i akcija oslobađanja koje će se na našem području obilježiti do kraja godine.

Posjetitelje, a posebno pakračke osnovnoškolce i srednjoškolce koji su prisustvovali projekcijama, pozdravila je Dubravka Špančić, tajnica KPD „Sloga“ i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević izrazivši nadu da će i Pakrac imati monografiju, pisani zapis ili čak možda dokumentarac koji govori o značaju i žrtvi Pakraca u Domovinskom ratu.

Dugometražni animirano – dokumentarni film „Ovčara - neispričana priča“ redatelja Vladimira Andrića temelji se na istinitim tragičnim događajima kada je na Ovčari  20. i 21. studenoga 1991. od 17 sati do 1 sat ujutro ubijeno 276 osoba, a još se traga za posmrtnim ostatcima 76 osoba. Od tristo zarobljenih civila i branitelja koji su izvedeni iz vukovarske bolnice samo su neki na putu do Ovčare spašeni na molbu bolničkog osoblja. Najmlađa žrtva imala je 15, najstarija 84 godine, a među žrtvama je bila i Ružica Markobaši koja je ubijena u sedmom mjesecu trudnoće.

O samom filmu govorili su naši sugrađani i suatori, Danijel Ibrajić i Siniša Žgela, koji su u uskom timu Nacionalnog sindikata policije koji ima sjedište u Vukovaru, rekavši kako je u filmu detaljno i precizno navedeno ime svakog počinitelja koji nije progonjen za zločine te kako je Nacionalni sindikat policije tijekom istraživanja našao dokaze protiv nekih osoba koje su odgovorne za zločine i protiv njih su nedavno podnesene kaznene prijave. Trebalo je oko tri godine da film ugleda svjetlo dana, u njemu su korištena svjedočanstva hrvatskih preživjelih svjedoka, istraživanja i razgovori su se vodili po cijeloj Hrvatskoj, ali i u Beogradu, a suatori su izrazili nadu da će se snimiti i prava istina o ratnim događanjima u Pakracu.

Drugi dio večeri posvećen je epizodi „Maratonac“  iz serijala „Priče o veteranskom uspjehu“ posvećenog braniteljima koji su usprkos PTSP-u pronašli novi smisao u životu, autorice Biljane Čakić te scenariste i autora Srećka Karića. U ovoj epizodi predstavljen je naš sugrađanin i branitelj Duško Štrbac iz Prekopakre, koji je započeo trčati maraton u sjećanje na svog brata Vencu i brojne poginule prijatelje. Uz Duška, svake godine na obljetnicu tragedije u Srebrenici, tri hrvatska branitelja trče ultramaraton Vukovar – Srebrenica dug 227 kilometara, kako bi odali počast svim nevinim žrtvama tijekom Domovinskog rata, a ujedno se i suočili sa svojim nerazriješenim traumama. Prije projekcije posjetiteljima se vrlo emotivnim govorom obratio i Duško Štrbac, rekavši kako je počeo trčati prije 18 godina tijekom kojih je pretrčao oko 58.000 kilometara, a u filmu se govori o njegovoj ideji, da ultramaratonom spoji dva najveća stratišta poslije Drugog svjetskog rata.

O serijalu je govorio i autor te redatelj Srećko Karić, veteran koji je triput ranjavan i koji je s 18 godina dragovoljno otišao u Domovinski rat, a danas se, bez obzira što je u mirovini, našao u drugoj profesiji te se posvetio pisanju scenarija vezanim uz tematiku Domovinskog rata i predavanjima u školama i na fakultetima. Kako je rekao, epizoda „Maratonci“ je bila prva pilot epizoda gdje su htjeli prikazati vukovarsku i srebreničku žrtvu i odati počast svim ljudima kojih danas više nema.