Stare običaje svog sela večeras su predstavili članovi Kulturno umjetničkog društva "Seljačka sloga" u Češkom domu u Prekopakri na šestom po redu "Šokačkom sijelu" koji je okupio više stotina gostiju i uzvanika. U jednosatnom programu, Prekopakrani su prezentirali tradicionalne plesove, plesala su se kola, uprizoreni su i prigodni igrokazi, a najviše pljeska kod publike izazvali su stari prekopakranski napjevi kao i nastup tridesetak najmlađih članova društva.

Uz pratnju tamburaša ovog društva, osim najmanjih, nastupile su i druge sekcije - odrasla folklorna i pjevačka skupina.

Otvarajući ovu manifestaciju Dubravka Arland, predsjednica KUD-a „Seljačka sloga“, zahvalila je svima koji podržavaju njihov rad rekavši kako će Šokačko sijelo nastaviti tradiciju prikaza običaja našeg kraja nadajući se da se ova manifestacija sve više okupljati i mlade.

Goste je pozdravila i gradonačelnica Anamarija Blažević zahvalivši članovima na čuvanju i održavanju naše baštine te naglasila kako su najmlađi članovi zalog kako će sve ono što smo naslijedili i čega se ponosimo i dalje živjeti.

Ove godine tamburaškom glazbom posjetitelje su počastili i članovi Tamburaškog orkestra Pakrac koji od svog osnivanja surađuje sa KUD-om „Seljačka sloga“ na mnogim lokalnim manifestacijama.  Druženje gostiju i uzvanika nastavilo se i nakon programa, a za dobru zabavu okupljenih bio je zadužen tamburaški sastav "Lipa“ iz Gaja.

Šokačko sijelo je manifestacija kojom se pokazuje bogata tradicija našega kraja, pjesme, plesovi, nošnje i običaji te se na taj način vraćaju stariji u život kakvim su oni živjeli u mladosti, a mladima se omogućuje da tih sat vremena zaborave sve moderno i nakratko žive kao što su živjeli njihovi djedovi i bake.

VIDI FOTOGALERIJU