Što je e-knjiga za slijepe i kako se može posuditi bila je tema današnje prezentacije nove usluge Hrvatske knjižnice za slijepe iz Zagreba koja je održana u Gradskoj knjižnici Pakrac u sklopu manifestacije „Mjesec hrvatske knjige“ na kojoj je predstavljena usluga preuzimanja zvučnih knjiga s internetske stranice www.hkzasl.hr.

Monika Lucić Fider, ravnateljica pakračke knjižnice, i Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih Pakrac-Lipik, suorganizatori ovog događanja, pozdravili su zainteresirane posjetitelje i potencijalne korisnike ove usluge, a posebno učenike i nastavnike pakračke osnovne škole braće Radić kao i članove Udruge slijepih.

dsc_7667

O radu Hrvatske knjižnice za slijepe govorila je ravnateljica Sanja Frajtag koja je ove godine i dobitnica priznanja „Knjižnica godine“ rekavši kako usluga preuzimanja knjiga s njihovog servera funkcionira unazad godinu dana, a interes je sve veći istaknuvši kako ovu uslugu mogu koristiti ne samo slijepe i slabovidne osobe, nego svi koji iz nekog razloga ne mogu čitati standardni tisak poput primjerice djece s disleksijom.

Kako postati član i koristiti uslugu e-knjige prezentirala je Jelena Lešaja, voditeljica Odjela za posudbu, rekavši kako knjižnica za slijepe ima oko tri tisuće članova, a četvrtina članstva je već prešla na uslugu internetskog preuzimanja. Ova usluga korisnicima omogućava preuzimanje zvučne građe bez obzira gdje se nalaze, nisu vezani za radno vrijeme knjižnice niti za mjesto, a  zvučne knjige su u digitalnom obliku i mogu pomoći učenicima. Uz to ova knjižnica ima i svoju produkciju, godišnje oko 150 novih naslova, među kojima su i lektirni naslovi.  Na koji način slijepa osoba može koristiti uslugu e-knjige predstavila je Danijela Marušić, korektorica u brajičnoj tiskari i knjigovežnici u sklopu Hrvatske knjižnice za slijepe.

dsc_7668

Korisnici trebaju ispuniti pristupnicu koja se nalazi na stranicama Hrvatske knjižnice za slijepe(www.hkzasl.hr) i uz svako učlanjenje potrebna je  specijalistička dokumentacija koja potvrđuje da osoba ne može čitati standardni tisak. Cijena godišnje članarine je 50 kuna, s tim da su učenici, studenti i osobe slabog imovinskog stanja oslobođene od plaćanja.