"Povijesne ličnosti u Toplicama Lipik" bio je naziv programa koji je sinoć održan u auli Mramornih kupki u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik na kojoj su promovirane edukativno-promotivne ploče s biografijama osam povijesnih ličnosti iz svijeta politike, kulture, aristokracije i pustolova koji su kroz povijest boravili u lipičkim toplicama. Tako su prema izboru autora izložbe mr. sc. Berislava Schejbala natpisne ploče dobili Bogdan Dunđovski (1862-1943.), Izidor pl. Janković (1789-1857.), grof Istvan Tisza (1873-1938.), Fjodor Šaljapin Ivanovič (1873-1938.), Franjo Trenk (1711-1749.), Tino Pattiera (1890-1966.), Hinko Kern (1826-1897.) i vjerojatno najpoznatiji među njima slavni operni pjevač Enrico Caruso (1873-1926.). Kako je objasnio autor mr. Schejbal na popisu su se mogli naći i neki drugi poput književnika Milana Šenoi ili Martina Kukučina, no izbor se, bar za sada, sveo na ove.

Ploče će, nakon nekoliko tjedana izlaganja u Mramornim kupkama krasiti osam apartmana u Ankinom dvoru koji će ubuduće nositi službeno naziv po osobama s ploča, a u hodniku će dvije dobiti još i Državna ergela Lipik kao i Lipički studenac kao dvije posebnosti po kojima je Lipik prepoznatljiv i izvan hrvatskih granica.

Govoreći na ovoj večeri posvećenoj povijesnim vrijednostima toplica i Lipika  pred pedesetak zaposlenika, pacijenata i građana, ravnatelj Bolnice Darko Kelemen je istaknuo značaj perivoja za bolnicu i Lipik o čijoj povijesti govore i činjenice da je još prije više od stotinu godina lipički perivoj u Budimpešti dobio posebno priznanje kao najbolje uređeni lječilišni perivoj u Austro-Ugarskoj, a od 1965. godine je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.

Kelemen je rekao da je uslijed godinama nedovoljne brige, ali i Domovinskog rata perivoj oštećen i devastiran, a današnja Uprava Bolnice je shvatila njegov značaj te se posljednjih godina poduzima niz aktivnosti u vraćanju njegovog sjaja i značaja kao simbola Lipika, ali i mjesto na kojem se odvija niz događanja čime postaje zamjena za gradski trg.

„Rekonstruirali smo i u paviljon Izvor vratili četiri skulpture pod nazivom Godišnja doba, postavili smo povijesne table, obnovili vodoskok, uredili pročelja na lječilišnim zgradama i vratili im povijesno nazivlje i gotovo potpuno zamijenili bolesna i oštećena stabla novim stablima, angažirali smo stručne savjetnike u uređenju cvjetnih rundela i održavanju raslinja, organiziramo povremene nastupe Gradskog puhačkog orkestra, a odnedavno stalno svira ugođena glazba", rekao je Kelemen naglasivši  da  u gradskoj upravi Lipik imaju odličnog partnera u ovim aktivnostima. Posebno je kao značajno istekao obnovu dvije Meteorološke kućice u što je Bolnica uložila 120.000 kuna svojih sredstava, a nije zaboravio istaknuti i financijski doprinos Podravke u obnovi paviljona Izvor. Sve te aktivnosti sinoć su popraćene prezentacijom na video zidu.

O razlozima zaštićenosti, kao i o drugim povijesnim i kulturološkim vrijednostima perivoja govorila je Danela Vujanić, viša stručna savjetnica konzervatorica iz pakračkog ureda Konzervatorskog odjela Požega, a ovs manifestacija obogaćena je nastupom Tee Silađi i Luke Iverca, profesora Osnovne glazbene škole Pakrac.