„Ovaj program je jedan od aktivnosti  KPD „Sloga“ koji provodimo svake godine s namjerom da filmom ili gastronomijom neke države predstavimo zemlju, a ove godine izabrali smo Švicarsku. Vjerujem da ćete, osobito djeca i mladi, pratiti program i naučiti koliko toga jedna relativno mala država u Europi može ponuditi. Unutar tjedna govorit ćemo o crvenom križu, bit će priče o štednji, o velikoj ekološkoj osviještenosti Švicaraca, bit će održana razna prigodna predavanja uz niz dokumentarnih filmova“, rekla je danas Dubravka Špančić, tajnica KPD „Sloga“, u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ na simboličnoj svečanosti otvaranja manifestacije „Tjedan Švicarske u našem kinu“ pozdravljajući njegovu ekselenciju gospodina Stefana Estermanna, veleposlanika Švicarske u Hrvatskoj, gradonačelnicu Anamariju Blažević, ravnateljice kulturnih pakračkih ustanova te pakračke učenike 4., 7. i 8. razreda Osnovne škole braće Radić.

Zadovoljstvo što su najvećim dijelom ovoj manifestaciji odazvali oni najmlađi izrazila je gradonačelnica Blažević pozvavši sugrađane da poprate pripremljena događanja i uživaju u švicarskoj kulturi tijekom tjedna.

Švicarski veleposlanik posjetitelje je ukratko upoznao s najvažnijim posebnostima zemlje ističući ponajviše multikulturalnost kao bogatstvo, intenzivnu robnu razmjenu s Europskom unijom, te predstavio  Švicarce kao jedne od najvećih investitora u Europi. Dodao je kako više od 30.000 Hrvata živi i radi u Švicarskoj, ali ih oko 100.000 imaju neku vrstu rodbinskih veza sa Hrvatskom. Istaknuo je povezanost Hrvatske i Švicarske i u znanosti jer su dva hrvatska nobelovca Ladislav Ružička i Vladimir Prelog postali švicarskim državljanima, a nedavno je i hrvatski pekarski lanac „Mlinar“ otvorio i svoju prvu trgovinu u gradu Luzernu. Poželio je svima tijekom tjedna dobru zabavu, da Pakračani nešto više nauče o Švicarskoj, te istaknuo zahvalu i zadovoljstvo što je imao prilike doći u Pakrac.

dsc_7592

Prije otvorenja posjetitelji su u foajeu kina mogli probati waejae-voćni kolač s jabukama te ovomaltine-slatki napitak obogaćen vitaminima i mineralima, a učenici 4. razreda pogledali su film Heidi. Nakon službenog dijela posjetiteljima je prikazan i dokumentarni film  „Idemo na put s Goranom Milićem“ u kojem je predstavljena Švicarska.

dsc_7580

Manifestacija se nastavlja i večeras s početkom u 19 sati kada će Ivica Puljak, profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu, održati zanimljivo predavanje o svemiru i Higgsovom bozonu, a u 20 sati zakazana je projekcija filma „Snowboarder“.

Više o detaljima i programu Tjedna Švicarske možete vidjeti ovdje.

dsc_7599