Na manifestaciji „Hrvatski dan“ kojeg je proteklog vikenda organizirala Hrvatska samouprava u Čepregu u Mađarskoj, a koji je vrlo važan za zajednicu Hrvata zbog njegovanja hrvatskih običaja i čuvanja identiteta, prisustvovale su gradonačelnica Anamarija Blažević i voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Pakraca Gabriela Sabo Seleši.

Program „Hrvatskog dana“ započeo je obilaskom čepreške crkve u kojoj je izložen grb obitelji Janković te se nastavio na mjesnom groblju gdje su blagoslovljeni obnovljeni  grobni spomenici članova obitelji Janković. Nakon toga je održana dvojezična misa u kapeli Blažene Djevice Marije koju je dao sagraditi Julije Janković, a u kojoj je sahranjen Antun Janković,  vlasnik posjeda u Daruvaru i Pakracu. Zanimljivost je da se u kapeli nalazi izložen veo i vijenac Marije Janković Daruvarske koji je poklonila kapelici nakon udaje za Belu Adamovića Čepinskog. Manifestacija je nastavljena u mjesnoj osnovnoj školi gdje je otvorena izložba pod naslovom „Jankovići Daruvarski i Čepreg“  uz prigodni kulturni program.

Nazočnost predstavnika iz Pakraca je rezultat suradnje između grada Pakraca i Marije Kralj,  predsjednice Hrvatske samouprave Čeprega, u istraživanju  grofovske obitelji Janković. Gospođa Kralj je već posjetila grad Pakrac u srpnju prošle godine u okviru projekta "Po staza naših starih 2015“ .

Gradonačelnica Blažević istaknula je da se nada nastavku dobre suradnje Pakraca i gradišćanskih Hrvata iz Čeprega, zbog bogatog traga i pozitivnog djelovanja koji su ostavili Jankovići u ova dva grada, a na našim generacijama je da nastavimo njegovati kulturu i povijesno naslijeđe koje nam je dano.

Čepreg je gradić od 3.500 stanovnika te se hrvatskim jezikom govori u oko 50 obitelji, a jednom mjesečnose služi misa na hrvatskom jeziku u mjesnoj crkvi. Kako je rekla Marija Kralj, predsjednica Hrvatske samouprave Čeprega, djeca imaju mogućnost jednom tjedno učiti hrvatski jezik, a imaju i svoje novine koje izlaze pod nazivom Hrvatske novine - Tjednik Gradišćanskih Hrvatov. Gradišćani svoju kulturu čuvaju i razvijaju preko 450 godina koliko već žive u tome kraju te posebno njeguju tamburašku glazbu i narodne plesove.