Georadarskim snimanjem na parkiralištu kod bivše tržnice jučer je počelo istraživanje arheološkog lokaliteta Starog grada Pakraca odnosno nekadašnje pakračke utvrde koje izvodi slovenska tvrtka Gearh d.o.o., a za koje je Grad Pakrac dobio sredstva Ministarstva kulture  u iznosu od 40.000 kuna.

Geofizička istraživanja nastavak su prošlogodišnjih, no ovaj put obuhvatit će veću površinu, oko 4.500 četvornih metara, točnije prostor parkirališta između zgrade gradske uprave i Policijske postaje Pakrac, kao i okolne zelene površine, te parkiralište na mjestu bivše tržnice.

„Cilj ovog istraživanja je otkrivanje podzemnih ostataka arhitekture koji bismo mogli povezati sa starim gradom o kojemu već postoje povijesne karte, ali nemamo uvida u detalje što se točno nalazi ispod površine. Osnovne informacije koje dobivamo georadarskim snimanjem su točni rezultati tlocrta ostataka i dubina na kojima se nalaze“, rekao nam je doc. dr. Branko Mušič, voditelj istraživanja.

Kako je istaknula Tea Lokner, v.d. ravnateljice Muzeja Grada Pakraca, takvo istraživanje izuzetno je važno jer na temelju rezultata i izvješća moći će se odrediti točna mjesta za arheološka iskapanja i definirati područja koja je potrebno zaštititi.

„Nadam da ćemo što prije, možda već iduće godine, krenuti s prvim arheološkim iskapanjima na području Pakraca. To su prvi koraci u istraživanju naše povijesti i baštine na kojima možemo znanstveno temeljiti povijesnu priču i turističku ponudu grada. Usudila bih se reći da su istraživanja pakračke stare utvrde, ne samo od lokalnog, nego i od nacionalnog značaja, posebno zbog činjenice da je Pakrac bio grad gdje se kovao prvi hrvatski novac i jedan od najbolje utvrđenih gradova u Slavoniji u 13. stoljeću“, dodala je Lokner.