Na pakračkim i lipičkim poljima u tijeku je žetva ozimih kultura, a najviše je površina jesenas tradicionalno zasijano pšenicom, ječmom i uljanom repicom. Poljoprivrednici s kojima smo razgovarali ističu da je neočekivani prinos umanjilo nevrijeme od 27. lipnja kada je praktično žetva već započela. Kvaliteta uroda je solidna, no za to čekaju potvrdu iz laboratorija, ali najviše ih muči što se žetva odvija u uvjetima kada cijene još nisu poznate, a najave su izuzetno zabrinjavajuće jer se kalkulira i s cijenama do dvadesetak posto manjim nego lani što neće biti dovoljno niti za pokriće troškova uzgoja.

U najvećem proizvođaču ovog kraja, trgovačkom društvu Poljoprivredi Lipik još krajem lipnja su završili žetvu na oko 100 hektara ječma s prosječnim urodom oko 5 tona po hektaru što je prosječan prinos. Kupac je poznat, ističe direktor Željko Viboh, ali je cijena još nepoznata.

Prvih dana srpnja započeli su žetvu na 170 hektara uljane repice, a kako ona traje nije se htio izjašnjavati o prosječnim prinosima. No, prema njegovim riječima on će biti znatno umanjen ljetnom olujom koja je na pojedinim parcelama „otresla“ urod pa će on biti umanjen i do 50 posto. Lani je s hektra uljane repice „skidao“ 3 do 3,2 tone što je prosječan urod, a boji se da ove godine će on iznositi između dvije do 3 tone po hektaru, ovisno o položaju njive i stradavanju 27. lipnja. I uljana repica ima poznatog kupca, ali nepoznatu cijenu.

Žetva pšenice koja ova tvrtka ima zasijanu na oko 200 hektara, jučer kada smo razgovarali s direktorom Vibohom je tek počela. Trebat će im osam dana lijepog vremena da ju skinu s polja i spreme u silos u Dobrovac. Očekuje prosječan urod od oko 6 tona po hektaru. No, to tek treba biti potvrđeno kroz žetvu, kao i što se o kvaliteti nije htio izjašnjavati bar dok iz laboratorija ne dođu prvi službeni rezultati pokazatelja kao što su količine hektolitara i proteina. Za razliku od ostalih žitarica, plasman pšenice još nije osiguran dok je cijena prava nepoznanica, a prema nekim najavama ona bi mogla biti čak i do 20 posto manja od lanjskih 1,15 kuna po kilogramu što bi za poljoprivrednike bila prava katastrofa jer to ne pokriva niti troškove proizvodnje, a cijena pšenice je orijentir i za određivanje cijena ostalih žitarica.

I u „Poljogaju“, drugom najvećem poljoprivrednom proizvođaču ovog kraja u tijeku je žetva pšenice koja će potrajati do kraja prvog srpanjskog tjedna. Oni imaju pšenicu zasijanu na 100 hektara, a prve požnjevene površine ukazuju da će prinosi biti prosječni, između 5 i 6 tona,  manji od lanjskih dijelom i zbog mraza od 25. travnja, koji je u to doba rijetka pojava, pa direktor Tomislav Strganac s njom uopće nema iskustva.  Kada je u pitanju kvaliteta, Strganac kaže da prvi rezultati ukazuju da su hektolitri dobri, ali proteini loši. I on ističe da je često spominjana cijena pšenice od 90 lipa po kilogramu izuzetno loša za poljoprivrednike.

Njegova tvrtka je skinula uljenu repicu s 10 hektara ostvarivši pri tom prosječne prinose od oko 3 tone po hektaru, tako da prema sadašnjim pokazateljima u ovoj godini najbolja bi kultura mogla biti kukuruz, koji je sada u dobrom stanju, ali je do berbe još daleko.