Sve odgovore na pitanja koja se tiču radnog prava, trgovačkih društava i ugovora, ali i korisni savjeti gledajući iz perspektive poduzetnika na temelju prakse danas su saznali lokalni poduzetnici i predstavnici lokalnih institucija na prezentaciji koja je danas održana u Poduzetničkom centru Pakrac, a čiji su predavači bili pravni stručnjaci i savjetnici.

DSC_5209

Ivan Sarić, pravni savjetnik u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, sudionicima je prikazao radne odnose u praksi, popraćene praktičnim primjerima (odluke o otkazu, ugovori o radu i drugo), uz usporedni prikaz važeće sudske prakse i aktualnih mišljenja mjerodavnog ministarstva. Govorio je o radu na određeno vrijeme te sklapanju ugovora o radu,  prestanku radnog odnosa i najčešćih pogrešaka poslodavaca pri otkazivanju ugovora o radu, odredbama koje se odnose na plaću i na način ugovaranja  plaće i drugih novčanih primitaka radnika te o pravilnicima o radu.

O važnosti dobro pripremljenog društvenog ugovora što je u  trgovačkom pravu temeljni akt društva s ograničenom odgovornošću, javnog trgovačkog društva i komanditnog društva kojim se uređuje najvažnija materija organizacije i rada te kako s njime moraju biti u skladu svi ostali akti društva govorila je profesorica Katedre trgovačkog prava Pravnog fakulteta u Osijeku dr.sc. Dubravka Akšamović savjetovavši sve potrebne sadržaje koji valjan ugovor treba sadržavati odnosno pretpostaviti sve pravne situacije i definirati sva sporna pravna pitanja uz preporuku rješavanja sporova na alternativni način putem nagodbi ili mirenja. Sve novine u upravljanju sudskim postupcima prezentirala je Lidija Šimunović, asistentica s Katedre trgovačkog prava Pravnog fakulteta u Osijeku, predstavivši sve korisne web stranice na kojima se mogu saznati podaci koji su javno dostupni primjerice e-Predmet Ministarstva pravosuđa koja omogućava besplatan i javni pristup osnovnim podacima o sudskim predmetima svim strankama, punomoćnicima i drugim zainteresiranim osobama koje sudjeluju u sudskim postupcima.

DSC_5207

Predavači su tom prilikom predstavili rad Pravno ekonomske klinike u Osijeku kao projekt Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Osijeku, uz potporu poduzetničkog inkubatora BIOS, Centra za poduzetništvo Osijek, osječkih odvjetnika i Hrvatske odvjetničke komore u Osijeku, koja pruža besplatne stručne savjetodavne usluge malim i srednjim poduzetnicima zajedničkim radom studenata ova dva fakulteta uz mentorstvo profesora i osječkih odvjetnika te pozvali i poduzetnike našeg područja da im se slobodno jave sa pitanjima i problemima, a sve informacije mogu dobiti na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem Poduzetničkog centra Pakrac.

Nakon prezentacije sudionici su mogli raspravljati, postavljati pitanja te sudjelovati i u individualnim savjetovanjima.

Unatoč iskazanoj želji i potrebi pakračkih poduzetnika da se omogući predavanje i prezentacija o navedenim temama, svega nekoliko poduzetnika se odazvalo ovom besplatnom savjetovanju.